De två mest dramatiska förändringar som drabbat svenska fondbolag de senaste åren är båda kopplade till namnet Carnegie. I november 2008 förlorade Carnegie sitt banktillstånd och tvingades sälja sitt svenska fondbolag till Swedbank Robur. I september 2010 drog Finansinspektionen in även HQ Banks tillstånd och Carnegie betalade 850 miljoner kronor för att ta över HQ Fonder. Fondbolaget bytte namn och blev nya Carnegie Fonder.
Kritiken av HQ i media hösten 2010 var hård och många kunder blev oroliga. Men av de åtta ansvariga förvaltare som HQ Fonder hade i början av 2007 är sex fortfarande kvar. Ytterligare två av dagens elva förvaltare började på andra jobb inom HQ redan 2004, medan tre av dagens elva förvaltare har tillkommit de senaste tre åren.
Enkel uppdelning
Stabilitet i organisationen behövs för att elva förvaltare ska ha tillräcklig erfarenhet att sköta 16 olika fonder, särskilt när där ingår även en Afrikafond, en Indienfond, en Kinafond och en Rysslandsfond. Samarbetet underlättas av att de sitter i ett öppet kontorslandskap och uppdelningen är enkel: Sverige, räntor och tillväxtmarknader. Organisationen är platt och Hans Hedström är både VD och förvaltare av Carnegie Gorilla och Carnegie Total.
”Det är alltid en person som har huvudansvaret för varje fond, men vi har ett gemensamt fokus på att hitta lågt värderade tillgångar. Alla våra fonder är aktivt förvaltade, vi struntar i index och investerar endast i tillgångar vi verkligen tror på. Och vi tar lägre risk än konkurrenterna vilket syns på att våra fonder har lägre volatilitet än snittet i deras kategori” säger Hans Hedström.
Förvaltarna av svenska aktier och räntepapper har börjat samarbeta mer efter att Strategifonden förra året bytte inriktning till en aktiv blandning av aktier och företagsobligationer. Möjligheterna att tjäna pengar ökar när förvaltarna kan välja om det är ett företags aktier eller obligationer som är mest köpvärda. Resultaten har varit mycket bra, de två största fonderna Sverige och Corporate Bond har 4 och 5 stjärnor i Morningstar Rating.
John Strömgren har varit med längst, han har förvaltat Strategifonden ända sedan 1996. Efter att Peter Werleus lämnade Carnegie förra året har Stefan Ericson varit ensam ansvarig för de tre räntefonderna, men nyligen anställdes Niklas Edman för att dela ansvaret.
Behåller bredden
En fjärdedel av de totalt 33 miljarder kronor som Carnegie Fonder förvaltar är placerat på tillväxtmarknader. 5 personer sköter 5 fonder, varav Rysslandsfonden är den största. Hösten 2011 återvände Jan-Olov Olsson till fondbolaget, han var förut Rysslandsförvaltare men förvaltar nu den breda fonden Emerging Markets som fördelar pengarna på tillväxtmarknader även i Latinamerika och Asien.
Carnegie Fonder har inga egna aktieanalytiker, men förvaltarna använder externa analyser och utomlands gör de affärer med lokala mäklarfirmor för att få tillgång till deras information. Flera andra mellanstora fondföretag i Stockholm har överlåtit ansvaret för avlägsna marknader till externa förvaltare, men Carnegie Fonder har behållit bredden.
Hittills är resultatet mätt som genomsnittlig Morningstar Rating för utlandsfonderna över snittet, vilket nog delvis beror på att förvaltarna har lång erfarenhet av sina marknader. Tydligaste exemplet är Gunnar Påhlson som blev ansvarig för Handelsbankens Asien- och Japanfonder redan 1989 och sedan 2006 har ansvaret för Carnegies Kinafond och Indienfond. Och flera av Carnegies förvaltare har genom åren fått utmärkelsen ”Årets stjärnförvaltare” av Dagens Industri och Morningstar.