Håll koll på hedgefondernas valuta

Tänk på att använda avkastningar i fondens egen basvaluta för att utvärdera hedgeförvaltarnas förmåga. Annars gör kronans försvagning under hösten 2008 att många förvaltare ser bättre ut än de faktiskt varit.

Jakob Wallgren 2009-01-13 | 8:53
Facebook Twitter LinkedIn

Kronans kraftiga försvagning mot euro och dollar under hösten har haft gynnsamma effekter på svenskarnas fondsparande, även om det för de flesta i första hand innebär att det blivit tuffare att spara ihop till utlandssemester i år.

Det finns en lite lurig bieffekt av kronans fall som rör alternativa placeringar. Den här typen av produkter, som du hittar i Morningstars hedgefondkategorier, anger ofta absoluta avkastningsmål. Det vill säga: de strävar efter att ge positiv avkastning på kapitalet oavsett hur börsen går.

I takt med att intresset för alternativ till traditionella aktiefonder har vuxit de senaste åren har en rad utländska hedgefondförvaltare etablerat sig i Sverige. Och från ett svenskt perspektiv ser många av dem just nu ut att lyckas bra med att leverera absolut avkastning till sina kunder - så länge man inte tar valutaeffekten i beräkning. En eurobaserad hedgefond kan ligga back nästan 15% över de senaste 12 månaderna och ändå klara nollan i svenska kronor räknat.

Salus Alpha Equity Hedged till exempel, är upp med ca 5% sedan januari 2008 – i svenska kronor, vill säga. För en investerare som befinner sig i samma valutaområde som förvaltaren – euro – ligger avkastningen på det något mindre aptitligare -8%. Ska du utvärdera en förvaltares förmåga att leverera absolut avkastning måste du alltså göra det i fondens basvaluta.

Om du är intresserad av alternativa placeringar men hellre undviker det osäkerhetsmoment som valutaexponeringen tillför kan du hålla dig till inhemska hedgefonder eller de utländska fonder som erbjuder valutasäkrade andelar för svenskar.

Tydligast för korta räntefonder

Riktigt tydlig blir valutaeffekten på korta räntefonder. Ta exempelvis Morgan Stanley US Dollar Liquidity (länk ovan till höger) och gör experimentet att ändra valutainställningen mellan SEK och lokal valuta (dvs dollar) i grafen - en och samma fond men helt olika investeringar för en person bosatt i Sverige och en person som får sin lön i dollar. Om den här fonden såldes i USA skulle det vara en trygg, stabil ränteplacering, närmast ett alternativ till sparkonto. Men för en svensk: ren valutaspekulation. En spekulation, kan tilläggas, som slagit väl ut. Det senaste halvåret är fonden upp mer än 30%, men inte ens en hel procent i dollar räknat.

Förmodligen är det inte så många som gjort vinster på den typen av ränteinvesteringar nu, i alla fall är det inte av den anledningen hösten 2008 kommer gå till historieböckerna.

Aktiefonder noterade i euro och dollar har fått samma draghjälp av kronfallet, även om det inte syns lika tydligt om man bara studerar utvecklingen i en avkastningsgraf. Däremot framgår det av tabellen ”Avkastning %” under diagrammet för varje fond, som innehåller avkastningar i både i kronor och basvaluta för fonder med andelskurs i andra valutor.

Har du pengar i utländska fonder har du alltså förskonats från den fulla kraften i de senaste månadernas börsfall. Men frågan är förstås vad som händer med kronan framöver. Om den återtar förlorad mark mot de stora valutorna kommer vi se en motsatt effekt på svenskarnas sparande i utländska fonder. Mer om det kan du läsa i krönikan "När kronan återhämtar sig kommer nästa smäll" (länk ovan till höger).

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jakob Wallgren  Senior Data Analyst

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar