Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Stora skillnader mellan IT-fonder

Efter de senaste månadernas börsras funderar många på om de borde ändra i sitt fondsparande. Tänk på att det finns stora skillnader mellan olika IT-fonder.

Jonas Lindmark 2008-03-12 | 13:15
Facebook Twitter LinkedIn
Långsiktiga sparare kan förstås strunta i börsnedgången, med hopp om att den är tillfällig, eller se den som ett bra tillfälle att sätta in mer pengar. Svårare är det för aktiva sparare som försöker hitta vinnare på kort sikt, särskilt de som har pengar i IT-fonder.

Ungefär tre fjärdedelar av marknadsvärdet i ett globalt IT-index är amerikanska aktier. Dåliga nyheter den senaste månaden talar för att recessionen i USA kan bli djup, vilket ger risk att både aktier och dollarkursen fortsätter nedåt.

Men tänk på att det finns stora skillnader i risktagande mellan IT-fonder. 16 registrerade i Sverige finns att välja på, varav flertal

et är med hos PPM, plus ytterligare över 60 utländska alternativ. Merparten av det svenska sparandet finns i de 16 svenska alternativen och data som Morningstar samlar in visar på extrema skillnader i flera dimensioner.

Till exempel är antalet innehav ett tydligt mått på riskspridning, som bland de svenska IT-fonderna varierar mellan 9 i Erik Penser Telecom och 143 i Handelsbanken IT. En variant är andelen av fondens kapital som är placerat i de tio största innehaven, som(bortsett från Erik Penser) varierar mellan 40 procent i Skandia Time Global och 72 procent i Cicero MÖ Time.

USA är som sagt det viktigaste landet för branschen, men andelen placerad i USA varierar mellan 0 procent för de fonder som främst investerar i Sverige och 85 procent för SEB Internet. Andelen svenska aktier varierar mellan 1 procent för Robur Contura och 98 procent i Banco Teknik & Innovation.

Storleken på de börsbolag som ingår påverkar också osäkerheten, eftersom små börsbolag ofta är mer beroende av en enda produkt eller av en enda kund. Andelen aktier i små börsbolag varierar mellan 0,1 procent i Handelsbanken IT och 97 procent i Banco Teknik & Innovation.

Även värderingen av de aktier som ingår i fonden påverkar risktagandet. Morningstar samlar in nyckeltal även för de enskilda aktierna, vilket ger genomsnitt för deras nyckeltal. Ett klassiskt nyckeltal för att mäta förväntningarna på framtiden är p/e-tal (dagens aktiekurs i förhållande till företagets vinst per aktie). Bland svenska IT-fonder varierar snitt-p/e mellan 15 för Enter Mobile Internet och 30 för Lannebo Vision. Fler liknande nyckeltal finns under ”Innehav” för varje fond.

[denna text skrevs åt Computer Sweden 2008-03-12 och publicerades 26 mars på Morningstar]

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar