De senaste fyra åren har resultaten däremot varit medelmåttiga, något bättre än snittet bland Sverigefonder 2002 och 2005, men sämre än snittet däremellan. Ett problem kan vara att Didner & Gerge Aktiefonder på grund av PPM-insättningarna blivit bland de största, nästan 11 miljarder kronor vid senaste årsskiftet. Det gör förvaltningen trögare och förvaltarna mer försiktiga.
Fyra argument
Fyra starka argument
finns ändå för att ta med fonden i en bred fondportfölj: (1) De två grundarna Henrik Didner och Adam Gerge är kvar och bygger gradvis på sin erfarenhet av Stockholmsbörsen. (2) De har fortfarande bara en enda fond att förvalta och det finns bara en Sverigeförvaltare (Stefan Carlenius hos Aktie-Ansvar) som har skött samma fond under längre tid. (3) Deras resultat har aldrig varit dåligt, för fonden har bara förlorat pengar ett enda år – 2002 – och då var utvecklingen klart bättre än snittet bland Sverigefonder. (4) Totalt de senaste tio åren har Didner & Gerge Aktiefond stigit 675 procent, medan genomsnittet bland normala Sverigefonder är plus 228 procent.
Ända sedan hösten 2000 har jag haft med Didner & Gerge i de tre passiva portföljerna i Morningstars PPM-test. Det har varit en bra placering, dels för att avkastningen överträffat snittet i kategorin, dels för att Sverigefonder de senaste tre åren utvecklats mycket bättre än världsindex. Ett extra argument är att PPM:s rabattsystem innebär att den årliga förvaltningsavgiften netto bara är 0,3 procent per år, bara en fjärdedel av ordinarie förvaltningsavgift och nästan lika låg som de bästa indexfonderna.