De yngsta vinnare hos PPM

Trots att aktiekurserna har halverats sedan starten är 3,9 procent av PPM-spararna på plus. Fast tre fjärdedelar av vinnarna är de ungdomar som fick sitt valpaket nu i mars.

Jonas Lindmark 2003-06-11 | 18:30
Facebook Twitter LinkedIn
Per den 31 maj har fondsparandet hos premiepensionsmyndigheten (PPM) i snitt minskat i värde med 29 procent. De flesta aktiefonder har fallit i värde mycket mer sedan PPM startade hösten 2000, MSCI världsindex i kronor har nästan halverats. Men eftersom nya pengar har investerats varje år sedan starten (april 2001, februari 2002 och januari 2003) är den genomsnittliga värdeminskningen "bara" 29 procent.

PPM har gjort en stickprovsundersökning på cirka 14.000 PPM-konton som visar att 3,6 av 5,2 miljoner PPM-sparare per den 31 maj låg mellan –20 och –40 procent i värdeförändring. 372.000 hade förlorat mer än 40 procent av insatt kapital och 1.025.000 hade förlorat mellan noll och 20 procent. Den som har lyckats allra sämst i stickprovet har haft alla pengar investerade i Folksam Fra

mtidsfond och förlorat 72 procent. Den som har lyckats bäst har haft alla pengar i HQ Ryssland och tjänat 86 procent. Medianen (den mittersta spararen) har tappat 26 procent.

150.000 nya vinnare

Utöver drygt fem miljoner förlorare finns det 203.000 PPM-konton som har ökat i värde per den 31 maj, vilket motsvarar 3,9 procent. Förklaringen är främst att det varje år tillkommer nya PPM-väljare. I år var det 150.000 personer, främst födda på 1980-talet, som tjänade in pensionsrätt för första gången under år 2001 och därför fick välja för första gången under mars och april i år. Sedan dess har nästan alla fonder stigit i värde, eftersom aktiekurserna stigit och räntorna sjunkit, vilket gör att nästan alla de nya PPM-spararna är vinnare hittills.

Därmed har också antalet PPM-konton på plus ökat dramatiskt. Förra sommaren, per den 30 juni, var det bara 32.000 PPM-sparare som låg på plus trots att den genomsnittliga förlusten då var lite mindre, 27 procent. Räknat i kronor har dock de nya PPM-spararna (som ofta är studerande med små inkomster) i snitt bara drygt en tusenlapp på sina konton, medan genomsnittet totalt är 15.400 kronor. Det betyder att förlusterna fortfarande dominerar helt. Även "icke-väljarna" har förlorat stort, de pengar som har investerats i Premiesparfonden hade per den 31 maj i snitt minskat i värde med 23 procent. Men Premiesparfonden har alltså lyckats lite mindre dåligt än de aktiva väljarna, som tappat 29 procent.

Vill du kontrollera hur du själv ligger till kan du lätt få besked på PPM:s hemsida (länk till höger). Inloggningen finns under "Personligt konto" och om du tappat bort din personliga kod kan du där beställa en ny. Utöver värdeförändring finns bland annat kompletta listor med alla dina transaktioner och möjlighet att enkelt byta fonder.

Avslutar med att skryta

Precis som förra gången jag skrev om detta (se "PPM-snittet är –14%"), avslutar jag med att skryta. Mitt eget sparande har hela tiden varit placerat som portfölj 6 i Morningstars PPM-test. Jag gick in på PPM:s hemsida nyss och min värdeförändring är +1 procent. De läsare som har följt mina råd har förstås inte valt exakt på samma dag hösten år 2000 och knappast heller bytt fonder just de dagar jag har publicerat ändringar i portföljerna, men jag tror ändå att det finns många som har haft hjälp att överträffa snittet av PPM-portföljerna (se länk).

Fast vill jag påpeka att framgång under en så kort tid som tre år inte räcker för att säkert skilja tur från skicklighet. Men det är ändå roligt att ha givit fler bra tips än dåliga.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar