Börsens svängningar är överdrivna

En ny kommentar: Sverige.

Jonas Lindmark 2002-10-01 | 14:11
Facebook Twitter LinkedIn
September blev årets hittills sämsta månad för Stockholmsbörsen. Minus 15 procent och dessutom nedgång för sjätte månaden i rad. Endast 1991, då börsen föll stadigt hela andra halvåret, har detta hänt tidigare de senaste 50 åren. Månaden avslutades med årets sämsta börsdag, Affärsvärldens generalindex föll igår 5,3 procent till nytt årslägsta, 130.

Jag tycker att börsens svängningar är överdrivna. Precis som uppgången 1999 och 2000 var orimligt stor, så är det senaste halvårets nedgång orimligt stor. Med ”orimligt” menar jag att det inte har kommit ny information som motiverar en så stor ändring av aktiernas värdering.

Utlän

ningarna säljer

Riksbankens statistik visar att det främst är utlänningarna som säljer. Investerare i andra länder misstror kanske svenska företagsledningar, de räknar med att de inte får veta hela sanningen om företagens problem, utan att fler dåliga nyheter kommer. Kanske litar vi svenskar mer på de svenska företagen, vi tror inte att svenska börsbolagschefer avsiktligt ljuger. Alltså köper vi.

Eller också är geografiskt avstånd och barriärer på grund av olika språk och kultur viktigare förklaringar. Vi svenskar har nog lättare att fatta drastiska beslut om placeringar i Brasilien eller Hongkong – på samma sätt har investerare på andra kontinenter nog lättare att fatta drastiska beslut om sina placeringar på Stockholmsbörsen.

Första halvåret nästa år

Visst kan man, med facit i hand, säga att många börsföretags aktier har varit för högt värderade. Men nu tycker jag att värderingen har slagit över åt andra hållet. Visst är Sverige beroende av den ekonomiska tillväxten utomlands, främst i USA och Europa. Men låg tillväxt betyder faktiskt att den reala ekonomi tuffar på i ungefär samma takt som tidigare. Därefter kommer till slut en konjunkturuppgång och då kommer börsföretagens vinster att stiga, liksom aktiekurserna.

USA har redan haft svag tillväxt i över två år, så historiskt sett bör uppgången snart ta fart. Jag håller fast vid att det är realistiskt att räkna med att tydliga tecken på högre ekonomisk tillväxt kommer under första halvåret nästa år, vilket betyder att vi nu har ett bra köptillfälle.

+ Billiga aktier efter det senaste halvårets nedgång
+ Vinnare om USA-konjunkturen lyfter snabbt
+ Låg värdering i ett historiskt perspektiv
– Förlorare vid lång global lågkonjunktur


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar