Den här gången är det aktiebörserna i Europa som investerarna i första hand flyr från. Värst drabbade är centrum av kontinenten – Tyskland, Frankrike, Belgien och Nederländerna – MSCI:s landindex för alla fyra har minskat med mer än 15 procent hittills under september.
Närmaste framtiden dyster
Förklaringen är troligen i först
a hand allt tydligare tecken på att den ekonomiska återhämtningen helt har kommit av sig. Kombinerar man det med den politiska ”stabilitetspakten” som innebär att budgetunderskotten inte får bli större än 3 procent (vilket hindrar politikerna från att stimulera ekonomin med skattesänkningar eller ökade bidrag) och en centralbank som enbart bryr sig om inflationen så ser den närmaste framtiden mycket dystert ut. Orsaken till sommarens ekonomiska bakslag är svår att peka ut, men statistiken visar att företagen i Europa under juli blev mycket mer försiktiga, kanske för att de under våren överskattat styrkan i återhämtningen.
Även övriga stora ekonomier har drabbats av bakslag och börsnedgångar. Tokyobörsen noterade en ny botten redan i början på september men har återhämtat sig något efter förra veckans överraskande besked att centralbanken kommer att köpa aktier direkt från krisdrabbade banker. USA-börserna har också fallit, troligen främst beroende på sänkta vinstprognoser. Över hela världsekonomin svävar dessutom hotet att ett USA-anfall mot Irak ger ett långvarigt krig som hindrar oljeproduktionen kring hela Persiska Gulfen.
Bättre investera nu
Trots alla dessa problem behåller jag min nyfunna optimism. Världsindex har i år fallit så mycket att sannolikheten ökat kraftigt att aktiefonder långsiktigt ger bra avkastning. Visst kan det dröja innan uppgången kommer, men när den kommer blir det första rycket uppåt troligen så snabbt att det är svårt för fondspararna att hinna reagera. Det är bättre att investera nu och säkert vara med när uppgången kommer.
+ På sikt stort sparbehov i världen
+ Billigare aktier efter två års nedgång
+ Tillväxten kommer att öka igen
– En global recession pågår, kan bli lång
– Risk för krig i Mellanöstern
Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".