Minus i Moskva senaste halvåret

En ny kommentar: Östeuropa.

Jonas Lindmark 2002-08-21 | 21:45
Facebook Twitter LinkedIn
Den 21 februari skrev jag krönikan ”Sälj Ryssland” där jag spådde att Rysslandsfonderna någon gång det närmaste året skulle ha backat minst 25 procent från toppen tidigare i februari. Det första halvåret sedan jag gjorde min prognos, fram till idag, har fonderna i snitt gått minus 6 procent.

Men bakom den milda nedgången döljer sig att uppgången fortsatte ytterligare tre månader, följt av en nedgång på i snitt 24 procent det senaste kvartalet. Kanske skulle man kunna säga att jag hade rätt, men tre månader för tidigt. Fast dessutom har världsindex backat mycket mer det senaste halvåret, minus 19 procent räknat i svenska kronor, så relativt sett har Moskvabörsen fortsatt att klara sig bra.

Inte som tidigare

Men onekligen inte lika bra som tidigare. Både förra året och i början av det här året har Moskvabörsen istället lyckats stiga kraftigt trots att de flesta andra aktiemarknader fallit. Argument för att detta var rimligt är dels att Ryssland under president Vladimir Putin har blivit betydligt mer politiskt stabilt och ekonomiskt pålitligt, dels att råvarubolagens dominans på börsen gjort oljepriset viktigare än världskonjunkturen.

Kanske innebär det senaste kvartalet nedgång att Ryssland har tappat sin magi. 24 procent ned motsvarar mindre än hälften av förra årets uppgång, men i kronor räknat är det den största nedgången sedan 1998. Och nästan alla som i år har köpt andelar i Rysslandsfonder står nu på minus. Ett tänkvärt exempel är årets PPM-val under mars och april, då 6,6 procent av de aktiva väljarnas pengar gick till Rysslandsfonder.

Visst finns argument för att rysk ekonomi skulle kunna växa snabbt de närmaste 10-20 åren (till exempel hög kunskapsnivå, rika naturtillgångar, del av Europa), vilket skulle få ryska företag att fortsätta stiga i värde. Men jag gissar att många som sparar i Rysslandsfonder inte känner till att ungefär två tredjedelar av Moskvabörsen är olje- och gasbolag. Om situationen lugnar sig i Mellanöstern och återhämtningen i världsekonomin tar längre tid än optimisterna tror, då kan oljepriserna falla tillbaka till nivåerna vintern 1999, strax över 10 dollar per fat. Det vore inte bra för Rysslandsfonderna.

+ Nära till ekonomierna i Västeuropa
+ Många företag som kan uppnå hög tillväxt
– Ryssland hotas av lägre oljepris
– Stor risk för politiska bakslag
– Global lågkonjunktur bromsar


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar