Den här veckan har dock börserna i Latinamerika åter backat, experterna tvivlar på att hjälpen från IMF räcker. Det är bara 15 år sedan Brasilien ställde in betalningarna på sin utlandsskuld förra gången, och nu växer åter hoten mot landets ekonomi. Det mest uppenbara hotet är höstens presidentval, där två vänsterkandidater (Luiz Inacio Lula da Silva och Ciro Gomes) leder. Investerarna verkar tvivla på att nästa president kommer att hålla fast vid målen
låg inflation, balanserad statsbudget och marknadsvänlighet. Nästa hot är marknaden själv, som halverat kursen för brasilianska real, så att återbetalningar av lån tagna i utländsk valuta blivit dubbelt så dyra.
Det är Brasilien och Mexico som dominerar i Latinamerikafonderna, vilket gjort att effekten har blivit stor. Dessutom har även aktiekurserna i Mexico backat, troligen främst på grund av närheten till USA, där framtidstron och aktiekurserna fallit brant under de senaste månaderna. Det nordamerikanska frihandelsavtalet (NAFTA) har gjort att allt mer tillverkningsindustri har flyttat söder om Rio Grande, så beroendet av USA är stort.
På längre sikt finns ändå argument för att börserna i Latinamerika kommer att återhämta sig. Dels finns tecken på ett ökat flöde av investeringar från USA till ”emerging markets”, på jakt efter lägre värderade tillgångar. Dels brukar börserna i Latinamerika stiga mer än de i Nordamerika när väl aktiekurserna vänder uppåt.
+ Mexico tjänar på närheten till USA
+ Problemen i syd redan ”diskonterade”
– Hög politisk risk
– Risk att oljepriset faller
Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".