En revidering av de senaste två årens BNP-statistik samt preliminära siffror för första kvartalet offentliggjordes i Washington den 31 juli. Resultatet är en betydligt dystrare bild av tillväxten i USA.
De senaste åtta kvartalen har den ekonomiska tillväxten i USA i snitt varit 1,0 procent per år, jämfört med ett snitt på 4,3 procent de föregående två åren. Vid första påseendet var tillväxten enligt de reviderade siffrorna relativt hög kring årsskiftet (2,7 procent sista kvartalet 2001 och 5,0 procent första kvartalet i år), men förklaringen till dessa ökningar var till stor del att minskningen av företagens lager inte var lika stor som tidigare (minskningar av lager ger lägre BNP) samt en onormalt varm vinter.
Negativa effekter i flera led
Åtta dåliga kvartal med en liten topp kring årsskiftet, det talar inte för att USA:s ekonomi snabbt återvänder till hög tillväxt. Istället är det tydligt att de minskade IT-investeringarna efter att Nasdaq-bubblan sprack våren 2000 har givit USA en allvarlig chock som fått följdverkningar i hela ekonomin.
Ett bra exempel är det senaste årets serien redovisningsskandaler där Enron var det första stora fallet och Worldcom det senaste. Dessa skandaler har negativa effekter i flera led. Den direkta effekten är att investerarna även tvivlar på andra börsföretags redovisade vinster, men dessutom verkar de flesta experter vara överens om att även de börsföretag som har haft en hederlig redovisning troligen kommer att strama åt sina regler, särskilt som hårdare lagstiftning riktad mot företagsledningarna är på gång. Resultatet är lägre redovisade vinster och därmed på papperet högre värderade aktier.
De negativa effekterna har ytterligare ett led, nämligen att de börsföretag som stramar åt sina regler och därför redovisar lägre vinster i många fall kommer att fatta beslut om nya besparingsprogram för att motverka vinstnedgången. Och i de flesta fall betyder det troligen avskedanden och högre arbetslöshet. Risken är att de följande leden hos de negativa effekterna blir att högre arbetslöshet ger minskat förtroende hos de amerikanska konsumenterna, som ger minskad konsumtion och en ny konjunkturnedgång – den W-kurva som pessimisterna har varnat för.
Högre värderade
Positivt ur investerarsynpunkt är samtidigt att aktiekurserna har fallit så kraftigt de senaste månaderna. Den som köper USA-fonder i dag kan glädja sig åt att aktiekurserna är på samma nivå som för fyra år sedan. Fast USA-aktier är troligen fortfarande högre värderade än genomsnittet i resten av världen.
+ Världens största och starkaste ekonomi
+ Rekordlåga korta räntor
– ”Motor” saknas för ökad tillväxt
– Högre värderade aktier än i Europa
Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".
SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk
För att läsa denna artikel krävs medlemskap
Bli medlem gratis