Dollarn sänker Stockholmsbörsen

En ny kommentar: Sverige.

Jonas Lindmark 2002-06-03 | 13:17
Facebook Twitter LinkedIn
Stockholmsbörsen föll 6,2 procent i maj, den näst sämsta månaden i år. Fast räknat i dollar föll Affärsvärldens Generalindex bara 1,4 procent, vilket beror på att dollarn samtidigt tappade 50 öre. Och valutaperspektivet är viktigt.

Det finns flera orsaker till att en svagare dollar är negativ. En är att de stora aktierna på Stockholmsbörsen i första hand prissätts jämfört med aktier i liknande företag på andra aktiebörser, plus att amerikanska placerare dominerar den globala aktiemarknaden, vilket tillsammans gör att de svenska aktiekurserna faller om kronan stärks. En annan är att USA numera är vår största handelspartner, plus att även många andra kontrakt skrivs i dollar, vilket betyder att många exportföretag får sämre marginaler om dollarn försvagas.

eAD">

Faller mer än växelkursen

Slutsatsen är därför att det är rimligt att Stockholmsbörsen faller lite mer än växelkursen mot dollarn, allt annat lika. Under 2000 och 2001, när dollarn steg kraftigt, dämpade valutaeffekterna börsnedgången. Men i år har vi istället fått en större nedgång på Stockholmsbörsen än som annars hade varit motiverad.

Dollarperspektivet är intressant även när det gäller att bedöma dagens nivå. Generalindex slutade maj på 191 vilket bara är 8 procent högre än bottennoteringen den 21 september förra året. Men dollarkursen har backat en krona sedan dess, vilket betyder att Generalindex är 19 procent högre räknat i dollar. Därmed är det inte självklart att amerikanska placerare tycker att det nu är köpläge.

Stockholmsbörsen har en ovanligt stor andel konjunkturkänsliga företag, vilket betyder att den avgörande frågan är hur snart världsekonomin återvänder till hög tillväxt. Just nu pågår en global lågkonjunktur, den första på 20 år. Japan är i djup kris. I Tyskland har BNP varit oförändrad de två senaste kvartalen. Så även om det finns positiva tecken från USA, lär amerikanerna inte få någon draghjälp av omvärlden.

Och i USA krävs att företagen slutar minska sina investeringar, för privatkonsumtionen har ångat på för fullt genom hela lågkonjunkturen. Fortfarande är det väntans tider, i juli kommer facit. Då rapporterar börsföretagen för andra kvartalet och för att motivera en kursuppgång och locka till ökade investeringar, så måste vinsterna då börja stiga kraftigt.

+ Billigare aktier efter vårens nedgång
+ Vinnare om USA-konjunkturen lyfter snabbt
– Kronan fortsätter nog återhämta sig
– Förlorare om den globala lågkonjunkturen fortsätter


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar