Indien och Kina saknas i fonderna

En ny kommentar: Asien.

Jonas Lindmark 2002-04-24 | 22:12
Facebook Twitter LinkedIn
Kina och Indien har tillsammans 2,25 miljarder invånare (38 procent av världen) och de står enligt IMF:s senaste rapport för 66 procent av köpkraftsjusterad BNP i Asien, exklusive Japan. Men i Asienfonderna saknas nästan helt aktier med landkoderna CN eller IN.

Hongkong är förstås numera juridiskt sett en del av Kina. Men aktiebörsen där är full av fastighetsbolag och andra finansiella företag, den ger inte en balanserad exponering mot Kinas ekonomi.

Så du som investerar i en Asienfond bör vara medveten om att dina pengar i första hand hamnar i mindre länder i Fjärran Östern: Indonesien, Malaysia, Singapore, Sydkorea, Taiwan och

Thailand. Och där är det till stor del industriföretag som exporterar varor till USA, samt företag som är beroende av dessa (fastigheter, banker, handel), som är stora på aktiebörserna.

Beroende av USA

Uppgången de senaste månaderna tror jag främst beror på optimism kring USA-konjunkturen kombinerat med den stora exporten från Asien dit. Dessutom finns nyväckta långsiktiga förhoppningar, miljarder människor som jobbar hårt och snabbt blir rikare. Det är lätt att måla upp en framtid där Asien tar över kommandot i världsekonomin. Men tänk alltså på att det kanske främst är Indien och Kina som blir vinnare, och de finns knappt med i Asienfonderna.

Dessutom finns det faror med optimismen, fondspararna har flera gånger de senaste tio åren råkat ut för fallande börser på grund av dolda svagheter hos de asiatiska börsföretagen, samt bristen på politiskt handlingskraft att genomdriva ekonomiska reformer. Den största risken just nu är att lågkonjunkturen i USA blir längre än optimisterna hoppas, vilket skulle slå hårt mot framför allt IT-exporten från Asien till USA. Och om den globala recessionen därmed blir långvarig, så kommer många skuldsatta börsföretag i Asien att drabbas hårt.

+ Kan återvända till hög tillväxt
+ Aktierna fortfarande lägre värderade
– Lång USA-recession slår hårt
– Viktiga reformer har uteblivit


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar