PPM-snittet är –14%

Bara 1,25 procent av PPM-spararna ligger på plus. Värdeändringen i fredags var i snitt minus 14 procent.

Jonas Lindmark 2002-02-25 | 11:09
Facebook Twitter LinkedIn
Förra veckan förbättrades informationen på PPM:s hemsida om ditt premiepensionskonto. Om du loggar in med din personliga kod, så kan du nu få besked om exakt värdeförändring och kompletta listor med alla transaktioner (se ”Äntligen bättre PPM-info”, länk till höger).

En naturlig följdfråga är förstås ”Hur har jag lyckats jämfört med resten av svenska folket?”. Morningstar har bett om lite statistik och i fredags undersökte PPM ett stickprov, ett slumpvis urval på 13.400 av totalt 5,1 miljoner PPM-konton.

De flesta mellan –5 och –25

PPM:s undersökning visar att medianspararen (nummer 6.700 i stickprovet) i fredag

s hade en värdeförändring (tillgodohavande minus nettoinsättning) på minus 13,85 procent. Bara 1,25 procent (167 av 13.400) av spararna ligger på plus, men samtidigt är det bara 3,6 procent (487 av 13.400) som har förlorat mer än 25 procent av nettosparandet. De allra flesta PPM-sparare (91 procent) ligger mellan minus 5 och minus 25 procent i värdeförändring.

Män (minus 14,0 procent) har i snitt lyckats en aning sämre än kvinnor (minus 13,7 procent), och det är en större andel män som har lyckats både riktigt bra och riktigt dåligt (männen har alltså tagit större risk). Den individ i stickprovet som har lyckats allra bäst har haft alla pengar i HQ Rysslandsfond under hela spartiden (plus 80 procent) medan den individ som har lyckats sämst har haft alla pengar hela tiden i en av internetfonderna (minus 50 procent).

Notera att det inte är så lätt som det kan verka att gissa hur det har gått hos PPM, även om du vet vilka fonder som sparandet ligger i. Orsaken är att även om du bara har valt fonder en gång så har pengar i de flesta fall satts in både hösten 2000, april 2001 och början på februari i år. För höginkomsttagare (som tjänat mer än 7,5 basbelopp under hela tidsperioden 1995-2000) handlar det om 26.200 kronor plus 7.400 förra året och 7.500 i år. Dessutom har PPM dragit sina avgifter, vilket gör att bara PPM själva kan tala om exakt hur stor din nettoinsättning är.

Jag ligger på plus

Jag kan inte låta bli att avsluta med att skryta. Mitt eget sparande har hela tiden varit placerat som portfölj 6 i Morningstars PPM-test. Och jag ligger på plus. I fredags var min värdeförändring enligt PPM plus 2 procent. De läsare som har följt mina råd har förstås inte valt exakt på samma dag hösten år 2000 och knappast heller bytt fonder just de torsdagar jag har publicerat ändringar i portföljerna, men jag tror ändå att det finns många som har haft hjälp att överträffa snittet med hjälp av PPM-portföljerna (se länk).

Samtidigt vill jag påpeka att framgång under en så kort tid som drygt ett år inte räcker för att avgöra om orsaken är tur eller skicklighet (se ”Jag är en skeptisk pessimist”, länk ovan till höger). Men det är ändå roligt att ha gjort lite nytta.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar