Nästan var man än läser så är bilden av Japans ekonomiska framtid mörk. Fondförvaltarna är nästan enhälligt negativa (se Merrill Lynchs och Morningstar Europes undersökningar). Statistiken visar fallande BNP (recession), fallande priser (deflation), ökad arbetslöshet och fortsatta problem i den finansiella sektorn. Prognoserna är lika dystra.
Hoppet att de politiska beslut som behövs för att reformera ekonomin kommer att genomdrivas av den nye premiärminister Koizumi har minskat kraftigt. Ett talande exempel under januari är att en butikskedja som höll på att gå i konkurs räddades av regeringen.
Effekten på Japanfonderna är
tydlig. Medan världsindex har stigit 5 procent de senaste tre månaderna och många högriskfonder har stigit mycket mer, så har Tokyobörsen fallit 13 procent (allt räknat i svenska kronor). Delvis beror nedgången på att yenen har försvagats. Japanska politiker har ”pratat ned” sin egen valuta, troligen för att det kan hjälpa exportindustrin och bromsa deflationen. Men dessutom har Tokyobörsen under januari fallit tillbaka till nivån i september, den lägsta på 16 år.
Två helt olika slutsatser
Det är ovanligt att ”experterna” är så till den grad överens. Jag tycker att det finns två helt olika slutsatser man kan dra av detta, beroende på hur mycket man litar på experternas spåkonst.
Den första är att undvika både Japanfonder och alla andra fonder som delvis placerar i Japan. Denna slutsats bygger på tron att om alla experter är överens, så har de antagligen rätt. Men för att denna slutsats ska vara korrekt måste man dessutom tro att japanska aktier inte har fallit så mycket som de borde, på grund av att korsägande och mäktiga banker hindrar aktiekurserna att kollapsa.
31 mars
Den andra slutsatsen är att ”experterna” inte vet så mycket om framtiden som de vill ge sken av. Och med tanke på att alla just nu är så bedövande negativa, så behövs bara en liten positiv överraskning, som gör att verkligheten blir något mindre dyster än prognoserna, för att lyfta Tokyobörsen.
Hittills har jag valt den första slutsatsen, men nu börjar jag bli skeptisk. ”Det är alltid mörkast strax innan gryningen” är ett klassiskt argument för att köpa när alla andra säljer. Dessutom brukar Tokyobörsen ofta rycka upp sig kring det japanska nyåret den 31 mars (då många vill slippa sänka de bokförda värdena i boksluten). Men vem vet, tyvärr har nog risken för en finansiell kris ökat.
+ Mörkt 2002 redan ”diskonterat”
+ Nye premiärministern har lovat reformer
+ Troligt med uppryckning innan 31 mars
– En ny recession har just börjat
– De nödvändiga reformerna verkar inte komma
– Djupt rotad pessimism bland japanerna
Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".