Bra läge i Mexico och Brasilien

En ny marknadskommentar: Latinamerika.

Jonas Lindmark 2001-08-17 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Efter ett kraftigt ras i början av juli, när den ekonomiska krisen i Argentina blev akut, har börserna i Latinamerika klarat sig bra. Den främsta positiva nyheten är att internationella valutafonden (IMF) förra veckan beviljade Brasilien ett nytt lån på 15 miljarder dollar.

De flesta Latinamerikafonder investerar över 80 procent av förmögenheten i Brasilien och Mexico. Av dessa två länder är läget bäst i Mexiko, där den ekonomiska utvecklingen i grunden är stark, med låg inflation och stark valuta. Visserligen har tillväxten försvagats kraftigt, på grund av avmattningen i USA, men den inhemska ekonomin är i bra skick. I Brasilien ha

r oron för ökad inflation tilltagit, bland annat på grund av ”smitta från Argentina”. Det har drivit upp räntorna, vilket bromsar den ekonomiska utvecklingen.

Argentinas ekonomi glider långsamt allt närmare ruinens brant. Befolkningen tömmer sina bankkonton och växlar till dollar, vilket kan leda till en bankkris följt av inställda betalningar och kollaps för valutan. Landet behöver stöd, främst från USA, men det är ändå inte säkert att det går att återställa finansiell stabilitet och framtidstro. Men notera att Argentina står för mindre än en tiondel av börsvärdet i Latinamerika, så fonderna påverkas inte så mycket. Allvarligt blir det först om Brasilien smittas, och det borde IMF:s nya lån hindra.

Resten av regionen har ett bra läge för stark tillväxt, efter en lång period med gradvis tillnyktring i den ekonomiska politiken. Därför kan kontinenten tjäna på försvagningen i USA, tror jag. Mitt första argument är att det var först i slutet av 1999 som tillväxten i Latinamerika tog fart på allvar och nu skulle en lågkonjunktur i USA snarast vara en fördel, eftersom det ger lägre räntor. Mitt andra argument är att chansen ökar att amerikanska placerare väljer att flytta pengar till Latinamerika om det senaste årets dåliga börsutveckling på hemmaplan fortsätter. Fast det finns förstås både för- och nackdelar med att börserna i Latinamerika är bland de mest beroende av den stora grannen i norr.

+ Bra läge för stark tillväxt
+ Tjänar på lågkonjunktur i USA
- Hög politisk risk
- Risk att krisen i Argentina smittar

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar