Japans styrande liberaldemokratiska parti (LDP), med premiärminister Junichiro Koizumi i spetsen, vann väntat valet till överhuset den 29 juli. Därmed är en osäkerhet undanröjd, men de grundläggande problemen i den japanska ekonomin kvarstår.
Koizumi har lovat kraftfulla reformer, utan att före valet specificera exakt vad dessa går ut på. Samtidigt har hans parti historiskt visat sig ovilligt att genomföra reformer som slår mot ett sedan länge etablerat nätverk inom den japanska industrin och banksektorn.
Nu är det upp till Koizumi att presentera detaljerna kring de reformer han utlovat och driva igenom dem. Marknaden prissätter som bekant tillgångar (exempelvis aktier) baserat på förväntningar och inte på vad som händer idag. Innan reformdetaljer är presenterade har marknaden inget att ta ställning till, vilket skapar osäkerhet och en börsutveckling som saknar tydlig riktning.
Det finns dessutom frågetecken kring det kloka i att genomföra reformer i dagens ekonomiska klimat. En recession står för dörren i Japan och med svag utveckling i både USA och Europa kan reformerna pressa den japanska ekonomin över kanten. Den japanska centralbanken har dessutom så här långt visat sig ovillig att hjälpa igång ekonomin.
Koizumi står inför ett svårlöst dilemma. Genomför han reformer har han hållit sitt ord, men pressar den japanska ekonomin in i en djup recession. Väntar han för länge med att presentera reformer blir han stämplad som ytterligare ett exempel på att partiet är mest prat.
+ Nye premiärministern har lovat reformer
- En ny recession har just börjat
- Djupt rotad pessimism bland vanliga människor
- Fallande priser (deflation) bromsar investeringar