Fondrapporterna kvar i stenåldern

Jonas Lindmark 2001-03-05 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

Denna text levererades till Privata Affärers bilaga "Placeringsguiden" den 5 mars och publicerades där den 12 mars:

Har du fått hem en årsrapport från dina fonder ännu?

Ja, om du har ditt fondsparande hos Banco, Folksam, Lannebo, Nordbanken, Robur och några till så bör du ha fått årsrapporten under andra halvan av februari. Men de flesta fondbolag har fortfarande inte rapporterat.

Samtidigt har de svenska börsbolagen blivit mycket snabbare. För tio år sedan kom de flesta boksluten i mars, men numera är rapportsäsongen över redan i slutet på februari. Den snabbare rapporteringen har bliv

it möjlig tack vare bättre IT-system, och tvingats fram av aktiemarknadens krav på snabbare information.

Om man jämför så är de svenska fondbolagen fortfarande kvar i stenåldern. För det borde det vara mycket, mycket lättare att snabbt rapportera resultatet i en fond, eftersom för fondernas exakta innehav och deras aktiekurserna finns i fondbolagets datorer redan den första januari.

Och även om det tar ett tag för revisorerna att granska varje fonds bokföring, så sker redan i dag ett offentliggörande av de svenskregistrerade fondernas innehav den 20 januari, när portföljerna rapporteras till finansinspektionen. Därefter borde det inte behöva ta mer än en vecka att göra klart och trycka de färdiga rapporterna.

Men i år har hittills precis samma mönster som tidigare år upprepat sig, så jag gissar att de sista eftersläntrarna inte kommer att rapportera förrän i början på april. Förra året var det Carnegie och Handelsbanken som var sist ut, vi får se om de har skärpt sig i år.

Vem bryr sig, kanske du tycker? Jo, alla som är intresserade av de finansiella marknaderna vet att information är en färskvara. Värdet av en årsrapport som visar och kommenterar fondens innehav vid årsskiftet minskar därför snabbt med tiden.

En möjlighet att informera snabbare är internet. Till exempel har SEB redan lagt ut sina årsrapport där, medan de uppger att den tryckta versionen dröjer till slutet på mars.

Men vilket börsbolag nöjer sig med att lägga ut informationen på internet och väntar flera veckor med att sprida en tryckt version av årsrapporten? Inget, så vitt jag vet.

I rättvisans namn bör nämnas att de utländska fondföretagen normalt är ännu sämre än de svenska på att göra klart sina officiella årsrapporter. Ofta är de inte klara förrän i maj. Fast det är en klen tröst för svenska fondsparare.

Att svenska fondbolag är mindre långsamma än utlänningarna beror på att den svenska fondlagen kräver mer information från fonderna. Sverige är unikt när det gäller kravet att fondspararens kostnader skall redovisas i kronor och ören. Och det är få länder som kräver att årsrapporten ska skickas hem till alla andelsägare som inte aktivt har tackat nej.

Men just med tanke på att de stora svenska fondbolagen ändå är tvungna att skicka fondrapporter till sina miljontals kunder, så kunde de gott se till att informera åtminstone lika snabbt som de börsföretag där de ofta ingår.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar