Nu när PPM-valet är klart, finns svart på vitt vilka fonder som svenska folket gillar bäst.
Därmed kan man räkna ut vilka fondföretag som fått störst andel, både av väljare och insatt kapital (se ”Marknadsandelar PPM totalt”). Men minst lika intressant för fondbolagen är förstås hur mycket pengar de tjänar på PPM.
Morningstar har nu gjort en analys av detta (se ”Fondföretagens intäkter från PPM”). De framtida intäkterna varierar förstås beroende på insättningar, fondbyten och börsutveckling, men om vi antar att de belopp som nu finns i fonderna kommer att vara oförändrade i ett år så blir resultatet att fondföretagen får tota
lt 217 miljoner kronor från PPM.
Bankerna mer än försäkringsbolagen
Av detta tar de fyra stora bankerna 37 procent och de fem stora försäkringsbolagen 31 procent. När det gäller andel av förvaltat kapital så är läget det omvända, försäkringsbolagen har fått mer än bankerna. Förklaringen till att bankerna får större intäkter är förstås att de har många populära fonder med betydligt högre årlig förvaltningsavgift.
Ohotad etta, precis som när det gäller marknadsandel, är Robur. 40 miljoner kronor ger 18,2 procent av intäkterna. 7,9 miljarder av PPM-sparandet ger 20,5 procent marknadsandel. Genom att ha med många av de fonder som sålt bra på den vanliga fondmarknaden, som Contura och Medica, har Robur lyckats få ut en betydligt högre snittintäkt än försäkringsbolagen.
Handelsbanken tvåa
Tvåa är lite oväntat Handelsbanken, som bara kommer på sjätte plats när det gäller marknadsandel. Även Länsförsäkringar, Skandia, Carnegie, SEB och Nordbanken har lyckats bättre när det gäller intäkter än när det gäller marknadsandel.
De tre som fått lägre andel av intäkterna än av sparat kapital är framförallt AMF, SPP och Folksam. AMF kommer på andra plats när det gäller kapital (4,2 miljarder kronor), men bara på sjunde plats när det gäller intäkter (12 miljoner kronor).