Även om de stora bankerna och försäkringsbolagen har tagit mer parten av PPM-pengarna, så är det några av de små fondföretagen som är de verkliga vinnarna.
Visst har ettan Robur en marknadsandel hos PPM på 20,4 procent när 23 procent av väljarna har sagt sitt. Men även om den trenden står sig när PPM-valet summeras om några veckor, så betyder det ändå bara en ökning av Roburs totala förvaltade kapital med 3 procent.
Mest hos Lannebo
Annorlunda är det för lilla Didner & Gerge med en marknadsandel på 2,7 procent. Hos dem betyder tillskottet från PPM på ungefär en miljard kronor att det
förvaltade kapitalet nästan fördubblas.
Och hos nystartade Lannebo Fonder betyder det ännu mer. Innan PPM-valet började hade de fått in 136 miljoner kronor. Deras marknadsandel på 0,84 procent betyder, om 75 procent av svenska folket väljer aktivt, att de får 350 miljoner kronor från PPM. Dessutom har Lannebo Fonder nästan dubblat sin andel jämfört med för tre veckor sedan. Om den ökningen fortsätter när fler storstadsbor väljer så kan PPM ge ett ännu större tillskott.
Även Carnegie, KPA, Aragon och Penser har tagit en större andel av PPM-pengarna än de har på den totala fondmarknaden.
De fyra storbankernas andel är däremot bara knappt hälften så stor, 36 procent jämfört med 85 procent. Försäkringsbolagen har tagit en större andel av PPM-pengarna, 43 procent, än de tidigare tagit av fondsparandet. Men samtidigt har försäkringsbolagen gigantiska traditionella livbolag att förvalta, som tillsammans är ungefär lika stora som hela det svenska fondsparandet.