"Till Johan Wallqvist, Expressen
Generellt om hösten:
Den allmänna uppfattningen just nu, om man läser vad olika ekonomiska experter skriver, är att den ekonomiska tillväxten runt om i världen kommer att vara ganska hög de närmaste åren. Positiva faktorer är att en återhämtning nu sker efter de kriser som varit i tillväxtländerna, att ”den nya ekonomins” IT-lösningar sprider sig över världen och att de långa räntorna är förvånande låga. Negativt är att USA-konjunkturen är på väg att svalna, men de flesta experter verkar tro på en mjuklandning.
Fondsparare som vill ta ett aktivt beslut
tycker jag i första hand bör bestämma sig för om de är mer optimistiska eller mer pessimistiska än experterna.
Optimisten tror att tillväxten i USA ligger kvar på en oväntat hög nivå utan att inflationen tar fart och dessutom till exempel att den privata konsumtionen i Japan äntligen tar fart. Då bör det löna sig att investera i känsliga marknader som Asien och Latinamerika.
Pessimisten tror att inflationen i USA drar i väg, räntorna följer med upp och dessutom kanske någon politisk kris eller naturkatastrof får världens konsumenter att hålla i portmonnän. I så fall är det bästa att lämna aktier och byta till en kort räntefond.
Pessimist/Trygg portfölj:
1. Banco Hedge
2. Folksam Penningmarknads
3. Salusansvar Öhman Safeguard
4. Schroder Emerging Debt
5. Skandia Realränte
Kommentar Pessimist/Trygg:
Aktiekurserna på de flesta större börser har stigit mycket kraftigt de senaste fem åren. För pessimisten gäller det därför att hitta fonder som ger hyfsad avkastning även om till exempel börsen i New York drar med sig världens övriga aktiebörser nedåt. Jag har valt fonder som klarade sig bra under det förra stora raset, i augusti 1998, och/eller har innehav i dag som borde klara sig bra även om aktiekurserna rasar.
Min favorit:
Skandia Realränte
Motivering:
De flesta experter är överens om är att det största hotet mot aktiekurserna är en kraftig ökning av inflationen, som skulle följas av rejäla räntehöjningar. Då är svenska statens realränteobligationer en strålande uppfinning tycker jag, eftersom de automatiskt ger kompensation för inflationen. Skandia är ensam om en fond som köper dessa obligationer, men även privatpersoner kan spara direkt hos riksgälden (minsta sparbelopp 5000 kronor).
Trygg/Optimist portfölj:
1. Carnegie Medical
2. Didner & Gerge Aktiefond
3. Fidelity Japan
4. Länsförsäkringar Europa
5. SEB Nordamerika Medelstora
Kommentar Trygg/Optimist:
Det finns flera tänkbara vinnare om världsekonomin visar oväntad styrka under hösten. Japan kan till exempel visa en tydlig vändning uppåt efter många års väntan. Medelstora bolag i USA har tidigare halkat efter de största och är fortfarande lägre värderade. De flesta experter är positiva till Europa, så jag tar med den Europafond som lyckats bäst. Didner & Gerge har stadigt lyckats bättre än Generalindex i många år, så jag tar med dem även om jag är tveksam till Stockholmsbörsen i höst.
Min favorit:
Carnegie Medical
Motivering:
Läkemedelsaktier har haft en rejäl återhämtning efter svag utveckling under 1998 och 1999. Fortfarande finns en oro vad de amerikanska politikerna kommer att hitta på efter valet senare i höst. Men under våren har skett ett tydligt skifte från IT till läkemedel bland placerarna, och jag tror att uppgången för läkemedel har en bit kvar. Carnegies förvaltare Henrik Rhenman träffade jag förra veckan och han verkar ovanligt kompetent. Dessutom har han presterat mycket fina resultat, både hos SEB i mitten på 90-talet och hos Carnegie i år.
Våghalsig portfölj:
1. Banco Teknik & Innovation
2. Baring Eastern Europe
3. Fleming India
4. Folksam Asien
5. Handelsbanken Latinamerika
Kommentar Våghalsig:
De nya tillväxtmarknaderna är de jag tror i första hand kommer att vinna på om optimisterna får rätt. Genom att sprida placeringarna i både Asien, Latinamerika och Östeuropa blir risktagandet något lägre. IT-aktierna tror jag i de flesta fall har passerat sitt ”bäst-före-datum”. Men Bancos fond har imponerat stort med sitt val av udda aktier, och får vara med även om den kanske är på väg att bli för stor (förmögenhet cirka en miljard kronor i dag, bara 367 miljoner vid årsskiftet).
Min favorit:
Folksam Asien
Motivering:
Jag tror att Asien har störst chans till en uppvärdering om optimisterna får rätt. Dessa aktier har backat rejält det senaste halvåret och har i många fall inte återhämtat den kraftiga nedgången hösten 1997 och sommaren 1998 ännu. Bland Asienfonderna är Folksam den fond som bäst kombinerar låg avgift och bra historiska resultat."