Antalet nya fonder registrerade i Sverige har tidigare varit förvånande stabilt. De senaste tio åren startade flest 2012 (84 st) och 2016 (79 st). Minst antal nya fonder startade 2015 (47 st) och 2008 (48 st).
Men i år ser det ut att bli betydligt färre, även jämfört med finanskrisen år 2008. Hittills under årets första nio månader har bara 29 nya svenska fonder startat, enligt Morningstars databas. Genomsnittet under de föregående tio kalenderåren är 57 nya fonder, vilket motsvara 43 nya fonder under årets första nio månader.
Förklaringen till att så få nya fonder har startat i Sverige i år är troligen de nya PPM-reglerna som dels kräver att fonder har tre års historik, dels att de har fått in minst 500 miljoner kronor från andra investerare. Detta har gjort det betydligt trögare att nå lönsamhet vid start av nya fondbolag eller nya fonder.
Rekord i nya fondklasser
Däremot är det rekord i antalet nya svenska fondklasser, hela 171 nya har startat under årets första nio månader. Detta beror helt och hållet på Handelsbanken, som i år har startat 117 nya fondklasser, i de flesta fall mellan tre och fem nya klasser per fond. Orsaken är den strategi som Handelsbanken har valt för att hantera kunder som vill investera utan provisioner till mellanhänder.
De andra tre storbankerna har valt helt andra strategier. Swedbank har startat fyra helt nya svenska fonder, men ingen ny fondklass av gamla fonder. Nordea har startat 14 nya fonder och sammanlagt 112 fondklasser utomlands hittills under 2018, men inga nya alls registrerade i Sverige. SEB har startat två nya fonder och totalt 41 nya fondklasser, men inte heller någon av dessa är registrerad i Sverige.
Coeli och Solidar
Fortfarande är det något färre fonder i Sverige som läggs ned. 26 fonder och sammanlagt 37 fondklasser registrerade i Sverige har lagts ned eller fusionerats hittills under 2018. Coeli har i år dödat flest fondklasser, nio nedläggningar. Solidar har dödat fem fondklasser.
Xppm Xstatistik