Nu är det dags igen, för fjortonde gången delar Dagens Industri och Morningstar ut utmärkelsen ”Årets stjärnförvaltare”. Samtliga finns i tabellen ”Vinnarna i Årets stjärnförvaltare 2013” (länk ovan till höger).
Det som främst skiljer ”Årets stjärnförvaltare” från konkurrerande utmärkelser är att vi sätter strålkastaren på de individer som förvaltar, medan andra ger priset till fonder eller fondbolag. Dessutom har vi tre steg i bedömningen, för att vinna krävs i de flesta fall både stark relativ avkastning jämfört med andra fonder i samma kategori det senaste året, hög riskjusterad avkastning de senaste 3 och 5 åren och att fondföretaget är kundvänligt (detaljerna finns i regelverket).
Precis som tidigare år är det små marginaler i flera kategorier, så ibland är det lägre risktagande eller större kundvänlighet som väger tyngre än högst avkastning. Syftet är att uppmärksamma och belöna de individer som har lyckats bäst både på kort och på lång sikt, dels för att locka duktiga fondförvaltarna att kämpa ännu hårdare, dels för att hjälpa fondspararna att hitta fonder som förhoppningsvis fortsätter ge bra resultat även i framtiden.
Denna gång ger vi diplom i fem fondkategorier. Som vanligt har vi med det mest populära alternativen för att investera på aktiemarknaden med låg risk (globalfonder) men också Europafonder och de som enbart investerar i svenska aktier (både vanliga Sverigefonder och de som investerar i små/medelstora bolag). Men förra året var det börserna i New York som överglänste resten av världen och avkastning och därmed mötte stort intresse från spararna och fick mycket uppmärksamhet i media: USA-fonder.
Sverige, stora bolag
2013 var det en förvaltare som stack ut ovanligt tydligt i den stora gruppen Sverigefonder som främst investerar i stora börsbolag: Simon Blecher som förvaltar Carnegie Sverige. Att både lyckas bättre än index under nedgången 2011 och den branta uppgången därefter är en stark bedrift. Simon fick silver 2011, men nu blev det solklar förstaplats.
Sverige, små/medelstora
Även bland småbolagsfonder var förvaltare med en tidigare silverplats vassast. Adam Nyström och Gustaf Setterblad har stadigt överträffat konkurrenterna med Didner & Gerge Småbolagsfond, vilket rimligt ger dem styrka när de från årsskiftet tar över den ursprungliga Didner & Gerge Aktiefond Sverige. Även flera andra småbolagsfonder steg extra brant förra året, så det var de långsiktiga prestationerna som avgjorde i denna kategori.
Globalfonder
Den bredaste kategorin aktiefonder innehåller väldigt få fonder som tydligt överträffar index. Som jag påpekade i förra veckans krönika så dyker ett par indexfonder upp på prispallen, trots att det finns över 200 aktivt förvaltade globalfonder (”Få aktiva förvaltare är stjärnor”, länk ovan till höger). Men vi hittade en förvaltare vars globalfond klart överträffat index även långsiktigt: Filip Boman och hans fond DNB Utlandsfond. En extra knorr på priset är att Filip Boman tog över ansvaret för fonden i början på 2004, så även 10-årsbetyget är under hans ansvar.
Europafonder
Europafonder finns det gott om och även flera olika kategorier. När vi utser Årets stjärnförvaltare har vi begränsat urvalet till de fonder som investerar i hela Europa, vilket är det normala bland svenska fondbolag. Men 2013 var det utländska förvaltare som lyckades bäst, kanske för att de är betydligt fler. Förstaplatsen går till John Baker och Jonathan Ingram som är ett av fyra Europa-team hos JP Morgan.
USA-fonder
Årets vinnare bland aktiemarknaderna 2013 var New York och för första gången är USA-fonder med i tävlingen. Ett problem är att väldigt många av storbolagsfonderna ligger nära S&P500 index, så för att få med riktigt aktiva alternativ ingår även småbolagsfonder i här. Det gör att förstaplatsen går till Jan Parsons på Pier Capital i New York, som i tio varit extern förvaltare åt SEB Nordamerika Småbolag. Här är det i första hand en extremt stark prestation 2013 som belönas, för de två föregående åren var svaga. Men även förvaltare med högre risk än snittet kan vara stjärnförvaltare.