”Välj ett tydligt mål”

Slutstriden i Fond-SM blev spännande och Dan Hedlund i Örebro lyckades knipa förstaplatsen. Han ger flera tips till andra fondsparare, främst att precis som idrottare ha ett tydligt mål att jobba mot.

Jonas Lindmark 2012-12-17 | 16:28
Facebook Twitter LinkedIn

Med en avkastning på 25,37 procent på tre månader lyckades Dan Hedlund i Örebro ta hem förstapriset i Morningstars Fond-SM som har pågått från 1 september till 30 november. Här berättar han om tävlingen och ger sina bästa tips.


Berätta om din taktik i tävlingen, vilka beslut tror du var avgörande för segern?


– Redan innan tävlingen startade hade jag funderat på om det skulle fungera att "surfa på vågorna" med ett kontinuerligt och regelbundet byte av fonder. Min bild är trapporna i Lustiga huset på Gröna Lund, där det gäller att växla trappsteg när de är på väg uppåt.


– Det svåra var att bestämma när jag skulle byta fonder och hur ofta och samtidigt hålla fast vid den taktiken oavsett upp- eller nedgång. Nästa fundering blev hur många fonder i portföljen som skulle vara optimalt för tävlingssituationen. Alltför många fonder tror jag kan ge en tryggare portfölj, men då missar man ju poängen med tävlingen.


– Jag måste samtidigt ödmjukt påpeka att mina erfarenheter och kunskaper om fonder är på en amatörnivå, så jag vill ge Fru Fortuna sin beskärda del att det gick så bra. Jag tror att avgörandet för segern var att i stort sett under hela tävlingen hålla fast vid den plan jag hade när jag startade tävlingen.


Har du några tips till andra fondsparare, hur de ska göra för att lyckas nå bra avkastning i ett längre perspektiv som 10 år?


– Jag ställer frågan till mig själv vad jag vill uppnå med sparandet. Det är viktigt att få ett mål att jobba mot, framför allt mentalt. Man kan jämföra detta med målbilden en idrottare skapar för att nå sitt mål. När man väl har bestämt sig för ett långsiktigt sparande så gäller det att hålla fast vid detta även om det svänger rejält på börserna. T ex så har vi sparat regelbundet i en fondportfölj en längre tid med målsättning att lösa in ett lån när vi nått "break even".


– Var också medveten om riskerna. Sparandet bör vara i relation till den risk man klarar att hantera. Om värdet periodvis sjunker rejält så ska man vara i stånd att tackla detta mentalt, om inte så bör man dra ner sitt sparande på en tryggare nivå.


– Men undvik räntefonder vid långsikt sparande. Då tror jag det är bättre att amortera på befintliga lån. Spara regelbundet är en gyllene regel. Då sprider man ut sina köptillfällen över tiden och fångar upp svängningarna på börsen. En fondportfölj med 5-10 fonder sprider riskerna.


– En eller fler "breda" indexfonder ska finnas med i portföljen. På lång sikt verkar många fondförvaltare ha svårt att överträffa index. Låga fondavgifter ger en ränta på ränta effekt som gynnar spararen och inte förvaltaren.


– Ta reda på fondens "rating" och vem som förvaltar fonden (jag rekommenderar Morningstar hemsida). En aktiv förvaltare/fond med hög rating som verkligen försöker slå index kan vara motiverat även om fondavgiften är lite högre.


Du har vunnit 25.000 kronor plus avkastningen i Aberdeens Latinamerikafond under tävlingsperioden –vad tänker du göra med vinstpengarna?


– Oj, det har jag inte hunnit fundera på än. Men, till att börja med så kommer jag och frugan ta oss till Stockholm i maj och se Bruce Springsteen på Friends Arena. Sen får vi se, möjligtvis en grundplåt till en resa framöver...

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar