Skandia välkomnar en diskussion kring sparande i traditionell livförvaltning, och ser positivt på att Morningstar nu tar med fakta om livbolagen på sin sajt.
I artikeln ovan tar Morningstar upp två teman:
Skandia redovisar, enligt uppgift, inte olika avkastningar för olika kollektiv. Det enkla svaret på den frågan är att vårt livbolag – ur avkastningsperspektiv – inte har flera kollektiv. Det spelar alltså ingen roll hur man är kund hos oss, sparkapital från privatpersoner/tjänstepensionssparare förvaltas i en gemensam portfölj, och har följaktligen samma avkastning. Enda undantaget är om du tecknat sparprodukten GarantiPension Plus – då har du visserligen samma gemensamma portfölj som bas, men eftersom aktieandelen är förstärkt får du en annan utveckling på ditt kapital. Som kund kan du läsa om hur portföljen som helhet, och GarantiPension Plus, utvecklas i de pressmeddelanden vi publicerar (länk till exempel ovan till höger).
Sparformen som sådan är ”dold”. Vi är de första att hålla med om att traditionellt livsparande inte får sin rättmätiga plats i media, och vill gärna bidra till att ändra på detta. I mångt och mycket är traditionellt livsparande ett svar på vad många söker, ett stabilt sparande i orostider och det är beklagligt att fler inte är medvetna om dess förtjänster. Vi försöker dra vårt strå till stacken genom att regelbundet publicera inte bara avkastningen som helhet, utan även hur portföljen är sammansatt. I våra faktablad kan man som kund bedöma tillgångsfördelningen (länk ovan till höger). Med detta sagt finns det mycket som vi i branschen kan göra för att öka tillgängligheten och transparensen i de här frågorna.
Som avslutning ser vi fram emot ett ökat fokus på traditionellt livsparande. För oss är det då angeläget att se långsiktigt på sparformen, det är då den kommer till sin rätt. Det finns också ett antal parametrar att ta hänsyn till i bedömningen av ett livbolags prestation, t ex portföljmix, livslängdsantaganden och solvens – ett mått på hur stor möjlighet bolaget har att placera i risktillgångar. Rent pedagogiskt håller vi med om att sparformen har en uppförsbacke, men eftersom den har stort kundvärde, ser vi det som en god anledning att höja ambitionerna vad gäller informationsspridning/transparens på området.
Annie Sebelius
Informationschef Skandia