Människor som börjar fondspara lockas ofta av höga historiska avkastningar och då verkar förvaltningsavgifter på 1 eller 2 procent billigt. För att ge en mer rättvis jämförelse av dyra och billiga fonder har Morningstar skapat ”Norman-belopp”, ett nytt nyckeltal för att jämföra kostnaden att spara i fonder under tio år. En summa i kronor är lättare att förstå än en årlig avgift i procent.
Nyckeltalet visas både i fondsökningen och på faktabladet för varje fond.
Namnet kommer från finansmarknadsminister Peter Norman, som flera gånger det senaste året har föreslagit att fondspararna ska få bättre information om kostnaden för att månadsspara 1000 kronor i tio år. Men hjälp av de totala kostnader som fonderna har rapporterat de senaste fem åren och ett gemensamt antagande om den reala avkastningen framöver (aktiefonder 6 procent, blandfonder 4 procent, räntefonder 2 procent) går det att räkna fram en prognos.
Hittills har Morningstar publicerat fondernas totala kostnader mätt som TER (fondens alla kostnader utom transaktionskostnader under det senaste kalenderåret i procent av snittförmögenheten), men nu flyttar vi fokus till att med hjälp av TER räkna ut en prognos för hur mycket en normal månadssparare kommer att betala under de första tio åren.
Synliga kostnader i fonden
Norman-beloppet är räknat före skatt och enbart baserat på de synliga kostnaderna i fonden, inte de andra kostnader som ofta belastar ett sparande på andra nivåer (köpavgifter, avtal om förvaltning av fondportföljen, försäkringsavgifter, fond-i-fond) eller de dolda transaktionskostnader som uppstår i fonden när den gör affärer (främst courtage, ”spread” och valutaväxling). Beräkningen tar inte heller hänsyn till speciella villkor som kan finnas, till exempel rabatter hos Pensionsmyndigheten.
Ett speciellt problem är fond-i-fond, som både har egna avgifter och investerar pengarna i andra fonder som också har kostnader, eftersom de inte redovisar eller kompenserar för avgifterna i underliggande fonder. I väntan på bättre information från dessa så redovisas ingen beräkning av Norman-belopp för fond-i-fond vilket markeras med förkortningen ”FiF”.