Tre nya guldstjärnor

Förvaltare som både är vinnare under 2011 och har fonder med höga långsiktiga fondbetyg pekas ut när Dagens Industri och Morningstar delar ut guld, silver och brons i tre fondkategorier.

Jonas Lindmark 2012-01-16 | 10:30
Facebook Twitter LinkedIn

Förra året var ett väldigt dystert år för investerare i aktiefonder. Med undantag av några läkemedelsfonder, så förlorade alla pengar.


Duktiga förvaltare hade också ett svårt år, för när marknaderna rasade under augusti så föll allt ungefär lika mycket. Därför har det även varit få fonder som tydligt har överträffat snittet bland Sverigefonder och globalfonder under 2011 och Morningstar och Dagens Industri har valt att minska till tre kategorier i tävlingen ”Årets stjärnförvaltare”.


Främsta skillnaden mellan ”Årets stjärnförvaltare” och konkurrerande utmärkelser är att vi sätter strålkastaren på de individer som förvaltar, medan andra ger priset till fonder eller fondbolag. Dessutom har vi tre steg i bedömningen, för att vinna krävs i de flesta fall både stark relativ avkastning jämfört med andra fonder i samma kategori det senaste året, hög riskjusterad avkastning de senaste 3 till 10 åren och att fondföretaget är kundvänligt (detaljerna finns i regelverket, länk ovan till höger).


Sverige


Intresset från svenska sparare har alltid varit stort för Sverigefonder och efter två bra år 2009 och 2010 var förväntningarna högt ställda. Men förra året föll Stockholmsbörsen och ingen Sverigefond lyckades tjäna pengar. En ny typ av 130/30 fonder som även kan blanka aktier som förvaltaren tycker är för dyra har extra stor chans att pricka rätt och årets vinnare Christer Sterndahlen är bland dessa tack vare ett fokuserat dussin innehav i företag med hög tillväxt.


Obligationsfonder


Räntefonderna blev istället årets vinnare, eftersom sämre tider gjorde att långräntorna oväntat sjönk. De obligationsfonder som hade längst löptid hos innehaven blev vinnare och i täten låg AMF och den nya förvaltaren Jonas Ahlander. Han varnar dock för att det mest troliga är en viss ränteuppgång under andra halvåret 2012, vilket skulle ge låg eller till och med negativ värdeförändring hos svenska statsobligationer.


Hedgefonder


I snitt förlorade de svenska hedgefonderna pengar förra året, så det var ett svårt år även för förvaltare med full frihet att blanka aktier och investera i alternativa tillgångar. En förklaring som många ger är att korrelationerna var höga mellan olika tillgångar, ofta föll alla typer av riskabla investeringar samtidigt. En förvaltare som ändå klarade året väldigt bra är Max Mitteregger som via ett eget fondbolag förvaltar hedgefonden Gladiator.


Men som vanligt är det små skillnader mellan de flesta fonder som överträffat snittet, vilket återigen visar att det avgörande för investerarna är att hitta förvaltare som återkommande överträffar snittet. Flera bland de som fick silver och brons i årets tävling har varit med tidigare och historiskt finns ett tydligt mönster att de som vunnit mer än en gång ofta återkommer (se ”Lita på trippelvinnarna”, länk ovan till höger).

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar