Sex av åtta vinnare i årets tävling har varit på prispallen tidigare, vilket kanske inte är så konstigt eftersom 2010 är elfte gången som Dagens Industri och Morningstar delar ut utmärkelsen ”Årets stjärnförvaltare” i några av de mest populära kategorierna.
Fjorton andra fondförvaltare kommer på hedrande silver- och bronsplatser. Samtliga finns i tabellen ”Vinnarna i Årets stjärnförvaltare 2010” (länk till höger). Att hitta förvaltare som överträffar snittet på både kort och lång sikt var extra intressant under fjolåret, eftersom skillnaden i avkastning mellan olika aktiemarknader var ovanligt liten och snittavkastningen 2010 str
ax över noll. Då betyder några procentenheter extra avkastning mer för att investeraren ska känna sig nöjd.
Tre steg
Det som främst skiljer ”Årets stjärnförvaltare” från konkurrerande utmärkelser är att vi sätter strålkastaren på de individer som förvaltar, medan andra ger priset till fonder eller fondbolag. Dessutom har vi tre steg i bedömningen, för att vinna krävs i de flesta fall både stark relativ avkastning jämfört med andra fonder i samma kategori det senaste året, hög riskjusterad avkastning de senaste 3 till 10 åren och att fondföretaget är kundvänligt (detaljerna finns i regelverket, länk ovan till höger).
Sverigefonder
Båda kategorierna för Sverigefonder är som vanligt med i årets tävling. Här finns många av de förvaltare som syns mest i media och intresset för svenska aktier fortsätter att vara stort trots att det numera finns väldigt många andra kategorier med fonder som investerar i ett enda land. Två tredjedelar av alla Sverigefonder investera främst i storbolag och är därmed snarlika de indexfonder som följer OMX S30. Men den sista tredjedelen är en varierad blandning av småbolagsfonder och egensinniga strategier och här var det som vanligt större konkurrens i toppen.
Båda vinnarna är ovanligt nog anställda av samma fondbolag – Carlson Fonder. Prestationerna av Per Colleen och Stefan Kopperud i förvaltningen av flera olika fonder som tillhör både Carlson och Skandia gör att Carlson får utmärkelsen ”Årets stjärnbolag”. Precis som så ofta förr är det tätt i toppen och väldigt många Sverigefonder gav en avkastning strax under 30 procent under 2010. Men när de långsiktiga resultaten vägs in tillsammans med hur lätt det är för småsparare att investera i och få information från fonderna så hamnar Colleen och Kopperud i topp.
Globalfonder
En kategori där svenska folket också har väldigt mycket placerat är ”Global, mix bolag”, vilket är naturligt eftersom detta är den bredaste typen av aktiefond. Årets vinnare Filip Weintraub har redan varit med på prispallen sex gånger tidigare, men årets vinst är extra intressant eftersom han under våren lämnade ansvaret för norska Skagen Global och tillsammans med några kollegor startade ett eget fondbolag: Labrusca Family Office.
Resultatet för Labrusca Global har inte alls varit lika bra som i Weintraubs gamla fond under de första åtta månaderna. Skagen Global har stigit 8 procent, medan Labrusca Global ligger svagt på minus (båda räknat i svenska kronor). Enligt Filip Weintraub beror det på att Labrusca har mer fokus på absolut avkastning (att inte förlora pengar) och att portföljen har varit under uppbyggnad. Med ungefär hälften av fonden i likvida medel och basvalutan euro, så har det inte räckt att aktieinnehaven har stigit rejält sedan starten eftersom euron föll kraftigt under sommaren.
Nordenfonder
För första gången har vi med Nordenfonder i tävlingen, vilket är hög tid eftersom svenska folket har mycket pengar i dessa fonder (mer än i till exempel Östeuropafonder). Media skriver sällan om Nordenfonder, men under 2010 var ändå inflödet av nysparande stort – kanske för att börserna i både Stockholm och Köpenhamn var bland årets vinnare.
Vinnare är de två förvaltarna av två PPM-fonder hos ett mellanstort fondbolag i Helsingfors, Markus Larsson och Anders Svartbäck. Fondita liknar svenska Lannebo Fonder genom att vara startat av några förvaltare som arbetar helt oberoende av banker och försäkringsbolag. En rejäl övervikt av Fonditas två Nordenfonder har varit placerad i svenska småbolag, vilket bidragit till den höga avkastningen. Den förklaring Markus Larsson ger är att utbudet intressanta småbolag är större på Stockholmsbörsen, men bidragande är nog också att hela personalen på Fondita har svenska som modersmål.
Hedgefonder
Både Lynx och Nektar inom Brummer-gruppen har lyckats nå en avkastning kring 85 procent de senaste 5 åren och tappade bara kortvarigt under finanskrisen. Svante Bergström, Jonas Bengtsson och Martin Sandquist som tillsammans ända sedan starten förvaltat Lynx vinner tack vare högre Morningstar Rating och en lite mer öppen inställning till småsparare, med daglig rapportering av andelskursen och en spegelfond som finns med i flera fondförsäkringar (Lynx Dynamic).
Som vanligt är det flera av årets stjärnförvaltare som har varit med på prispallen tidigare. John Bornstein, Ingemar Syréhn, Peter Rönström och Kent Janér är också välbekanta namn för de som följt denna utmärkelse genom åren (se ”Lita på trippelvinnarna”, länk ovan till höger).
Notera dessutom att syftet med utmärkelsen är att lyfta fram viljestarka individer som fattar konkrets beslut om enskilda värdepapper – därför utesluter regelverket indexfonder, fond-i-fond och fonder vars förvaltning har delats upp mellan flera team.