Fem nya guldstjärnor

De som både är vinnare under 2009 och har höga långsiktiga fondbetyg pekas ut när Dagens Industri och Morningstar delar ut guld, silver och brons i fem fondkategorier.

Jonas Lindmark 2010-01-18 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

2009 blev ett rekordår för aktiefonder, både när det gäller avkastning och insättningar. Därför passar det perfekt att Dagens Industri och Morningstar för tionde gången delar ut utmärkelsen ”Årets stjärnförvaltare” i några av de mest populära kategorierna.


Fem personer får en guldstjärna, medan tolv andra fondförvaltare kommer på hedrande silver- och bronsplatser. Samtliga finns i tabellen ”Vinnarna i Årets stjärnförvaltare 2009” (länk till höger).


Tre steg


Det som främst skiljer ”Årets stjärnförvaltare” från konkurrerande utmärkelser är att vi sätter strålkastaren på de individer som förvaltar, med

an andra ger priset till fonder eller fondbolag. Dessutom har vi tre steg i bedömningen, för att vinna krävs i de flesta fall både stark relativ avkastning jämfört med andra fonder i samma kategori det senaste året, hög riskjusterad avkastning de senaste 3 till 10 åren och att fondföretaget är kundvänligt (detaljerna finns i regelverket, länk ovan till höger).


Den branta börsuppgången gör att det bara är kategorier med aktiefonder som uppmärksammas denna gång. Under hösten 2009 överträffades de tidigare rekorden för insättningar i aktiefonder och regelverket ställer kravet att kategorierna ska ha uppmärksammats både i media och bland spararna. Att det bara är fem kategorier som är med i år beror främst på att juryn valde att ta med den breda kategorin ”Tillväxtmarknader” istället för att peka ut flera av de smala kategorierna, till exempel Kinafonder och Indienfonder.


Sverigefonder


Precis som flera gånger tidigare är båda kategorierna för Sverigefonder med i årets tävling. Här finns många av de förvaltare som syns mest i media och intresset för svenska aktier fortsätter att vara stort trots att det numera finns väldigt många andra kategorier med fonder som investerar i ett enda land. Två tredjedelar av alla Sverigefonder investera främst i storbolag och är därmed snarlika de indexfonder som följer OMX S30. Men den sista tredjedelen är en varierad blandning av småbolagsfonder och egensinniga strategier och här var det som vanligt större konkurrens i toppen.


Didner & Gerge tog under 2009 revansch på de kritiker som påstått att deras förvaltning blivit för stor och försiktig. Deras nya småbolagsfond nådde nästan 100 procent avkastning och Sverigefonden överträffade de flesta konkurrenter rejält. Men det blir ändå bara silverstjärna, för medelmåttiga resultat 2005, 2006 och 2008 gör att Sverigefondens bara har 3 stjärnor i 5-års Rating.


Vinnare är istället SEB-förvaltaren Tomas Wrang, som lyckats mycket bra både 2008 och 2008, så bra att den nya specialfonden Swedish Value nått 5 stjärnor i 3-årig Rating. Tomas Wrang har även lyckats mycket bra med fonderna Swedish Focus och Stiftelsefond Sverige, men dessa är inte öppna för småsparare.


Globalfonder


En kategori där svenska folket också har väldigt mycket placerat är ”Global, mix bolag”, vilket är naturligt eftersom detta är den bredaste typen av aktiefond. Årets vinnare Filip Weintraub har redan varit med på prispallen fem gånger tidigare och hans fond Skagen Global är ett av de populäraste valen för premiepensionen.


Rysslandsfonder


Vi svenskar har under många hundra år haft ett speciellt förhållande till Ryssland, stormakten som övertog Finland efter kriget 1809. Kanske är det därför som Rysslandsfonder väcker extra starka känslor. Kanske är det också därför som det finns så många duktiga Rysslandsförvaltare i Stockholm. 200 år efter slaget vid Sävar fick vi dessutom åter ett kalenderår då Rysslandsfonderna gav allra högst avkastning, efter börsraset 2008 då de föll allra mest. En sammanvägning av årets resultat och Rating gör att Fredrik Colliander får årets guldstjärna.


Tillväxtmarknader


Men under de senaste åren har intresset för att placera på tillväxtmarknader ökat brant och därför är det logiskt att nu lyfta fram den kategori fonder som är det bästa alternativet för vanliga småsparare som tror att länder med hög ekonomisk tillväxt kommer att fortsätta locka fler risktagare. En självklar vinnare är Kristoffer Stensrud som med Skagen Kon-Tiki lyckats klart bättre än konkurrenterna både 2009 och sedan starten 2002.


Som vanligt är det flera av årets stjärnförvaltare som har varit med på prispallen tidigare. John Bornstein, Fredrik Colliander, Henrik Didner, Adam Gerge och Filip Weintraub är välbekanta namn för de som följt denna utmärkelse genom åren (se ”Lita på trippelvinnarna”, länk ovan till höger).


Notera dessutom att syftet med utmärkelsen är att lyfta fram viljestarka individer som fattar konkrets beslut om enskilda värdepapper – därför utesluter regelverket indexfonder, fond-i-fond och fonder vars förvaltning har delats upp mellan flera team.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar