Jag tycker det är bra att folk engagerar sig och att det blir diskussioner kring viktiga ämnen. För oss fondsparare är avkastning och avgifter viktigt. Det står givetvis Jonas Lindmark fritt att skriva vad han vill, och efter hans kritik känns det rätt att bemöta den.
Först kan jag konstatera att Lindmark drar samma slutsats som jag. Att avgiften inte är avgörande för om
en fond ska ge hög avkastning eller inte. Det är många andra faktorer som är viktigare. Det hade Lindmark själv kunnat se om han hade läst hela artikeln och slutsatsen.
Om han hade läst mer hade han också sett att jag tydligt skriver att resultaten skiljer sig mellan olika fondkategorier varför det hade varit bra om han följt artikelserien, även om vi har valt att publicera delarna successivt.
Den enda återkommande slutsatsen i min undersökning är att: Avgifterna har mindre betydelse än vad lågavgiftsförespråkarna hävdar. Den som enbart väljer fonder efter lägstaprismetoden gör sannolikt en sämre investering än de som försöker hitta bra fonder och är villiga att betala för god förvaltning.
Sedan kan jag konstatera att Lindmark ägnar sig åt att försöka göra om min undersökning och kommer med andra resultat. Det är helt i sin ordning då han har ett annat urval av fonder än jag.
Därefter ger han sig in på Morningstars egna brister, då han hävdar att undersökningar av detta slag bör göras på längre tidsperioder än tio år. I sina databaser har Morningstar längre historik än de tio år som de låter användarna se. Min fråga är varför de då inte visar den långa historik som de har, så att man kan använda den?
När hans sedan berättar om vetenskapliga undersökningar i USA så beklagar jag återigen att han inte har tagit sig tid att läsa alla artiklar i serien, och jag hänvisar till den del av min undersökning som just behandlar USA-fonderna.
Jag har aldrig hävdat att min undersökning statistiskt säkerställd eller vetenskapligt underbyggd. Jag har bara delat in olika fonder i olika grupper och jämfört avkastningen. Jag konstaterar skillnaderna och berättar om dem, varken mer eller mindre.
Lindmark däremot försöker förklara varför avkastningarna skiljer sig åt. Han skriver bland annat att småbolagsfonder har gått bra och kostar lite mer, och att det inte finns några småbolagsfonder i den lägsta prisklassen.
Det är en av mina poänger. Man ska välja fonder efter andra kriterier än avgifterna. Om man hade följt lågprismodellen så hade man bland annat inte investerat i någon småbolagsfond och missat de stora möjligheterna de från tid till annan ger.
I det stora hela är det högst beklagligt att Lindmark är så ”trigger happy” och inte läser hela artikelserien, utan grundar sin kritik på en av sju artiklar.
Det som dock upprör mig mest i hans krönika är när han i början skriver:
”Fast högre fondavgifter ger förstås mer att dela på, vilket gynnar en nätmäklare (flera fondchefer har sagt till mig att ett skäl att nya fonder får högre avgifter är att mellanhänder som Avanza kräver så höga provisioner)”. Det gör mig stum av förvåning av två anledningar.
För det första verkar Lindmark helt plötsligt ta fondbolagens parti när det gäller avgifter, och skyller höga avgifter på mellanhänder. Han liksom jag vet ju att fondbolagen tjänar oerhörda summor på sina fonder men att det saknas incitament för dem att sänka sina avgifter. Vad han glömmer är att det är internetmäklare som Avanza, Nordnet och Fondmarknader som bidrar till att avgifterna kan komma att sjunka framöver, då fler och fler fondsparare får ett bättre utbud av fonder och inser att de gamla allemansfonderna kostar mer än de smakar.
För det andra. Jag har skrivit om och analyserat fonder sedan 1994. I allt jag har gjort och gör utgår jag alltid ifrån fondspararnas bästa. När han nu insinuerar att jag skriver sånt som gynnar Avanza så går han över gränsen. Jag och Placera Nu är, i arbetet, helt oberoende av Avanza. Allt annat vore otänkbart och vi skulle inte ha något existensberättigande.
Samtidigt måste jag tydligen ompröva min syn på vad Lindmark och Morningstar skriver. På vems sida står han egentligen? Ingen ska ju tro att Lindmark och de anställda på Morningstar får sina löner betalda av den ringa annonsering som sker på hemsidan. Nej, intäkterna kommer från fondbolag som köper tjänster av Morningstar. Det kanske är de amerikanska ägarnas policy att hålla sina kunder bakom ryggen. Det är ytterst prekärt om Lindmark i sin yrkesroll inte vågar bita den hand som föder honom. Det vore på sin plats om Morningstar offentliggör vilka fondbolag de har som kunder och vad de betalar.
Jesper Strandberg
Placera Nu