Sex stjärnförvaltare får guld

20 fondförvaltare pekas ut som ”bäst i klassen” under år 2006 när Dagens Industri och Morningstar delar ut guld, silver och brons i sex fondkategorier. Två av sex vinnare är kvinnor.

Jonas Lindmark 2007-01-15 | 10:57
Facebook Twitter LinkedIn
För sjunde gången delar Dagens Industri och Morningstar ut utmärkelsen ”Årets stjärnförvaltare”. Sex personer får en guldstjärna, medan fjorton andra fondförvaltare kommer på hedrande silver- och bronsplatser. Samtliga finns i tabellen ”Vinnarna i Årets stjärnförvaltare 2006” (länk till höger).

Ofta är det inte mycket som skiljer, och ibland är det lägre risktagande eller större kundvänlighet som väger tyngre än högst avkastning. Syftet är att uppmärksamma och belöna de individer som har lyckats bäst både på kort och lång sikt, dels för att locka duktiga fondförvaltarna att kämpa ännu hårdare, dels för att hjälpa fondspararna att hitta fonder som ger bättre resultat i framtiden.

Bedömning i tre steg

Det som främst skiljer ”Årets stjärnförvaltare” från konkurrerande utmärkelser är att vi sätter strålkastaren på de individer som förvaltar, medan andra ger priset till fonder eller fondbolag. Dessutom har vi tre steg i bedömningen, för att vinna krävs i de flesta fall både stark relativ avkastning jämfört med andra fonder i samma kategori det senaste året, hög riskjusterad avkastning de senaste 3 till 10 åren och att fondföretaget är kundvänligt (detaljerna finns i regelverket, länk ovan till höger).

Den här gången ger vi utmärkelse i sex fondkategorier. Som vanligt har vi med det mest populära alternativen för att investera på aktiemarknaden med låg risk (globalfonder) men också Europafonder och de som enbart investerar i svenska aktier (både vanliga Sverigefonder och de som investerar i små/medelstora bolag). Dessutom har vi valt ut ett par av de fondkategorier som förra året gav svenska fondsparare högst avkastning och därmed mötte stort intresse från spararna och fick mycket uppmärksamhet i media (Rysslandsfonder och Kinafonder).

Två kvinnor

Två fondkategorier är med för sjunde året i rad (global och Sverige) och tre är med för femte gången (Europa, Ryssland och Sverige små/medelstora bolag). En kategori är med för första gången (Kina). Två av förra årets sex kategorier har tagits bort (Japan och läkemedel). Genom att ta med ett begränsat antal kategorier ger vi mer uppmärksamhet till de mest intressanta fondförvaltarna.

Tidigare är det bara en enda gång som en kvinna tagit guld i ”Årets stjärnförvaltare”, vilket var 2001 när Nilly Sikorsky var bästa globalförvaltare. Men i år är två av sex vinnare kvinnor.

Europa

För femte gången är Europafonderna med i tävlingen, tack vare att europeiska aktier åter gav högre avkastning än Japan och USA. Ingen av de gamla vinnarna är dock med på prispallen. Istället har Alexandra Morris på Odin visat extremt bra resultat två år i rad och därmed med råge kompenserat Odins svaga resultat under den tidigare förvaltaren.

Kina

Helt ny kategori i tävlingen är Kinafonder, som började lanseras på allvar hösten 2003 och fick en egen kategori hos Morningstar hösten 2005. Svenska förvaltare har ingen chans i denna exotiska kategori, delvis för att nästan alla svenska Kinafonder är lite bredare och även investerar i Hongkong, Korea och/eller Taiwan. Förvaltare från tre stora internationella firmor står på pallen (Baring, Fidelity och JP Morgan Fleming). Guldet går till årets andra kvinna: Lilian Co.

Global

Globalfonderna steg förra året bara 3 procent i snitt, vilket beror på att de två största aktiemarknaderna (USA och Japan) hade en ganska svag utveckling, som på grund av fallande valutakurser blev dramatiskt mycket sämre omräknat i svenska kronor.

Några globalförvaltare har dock vågat avvika kraftigt från världsindex fördelning och därmed givit spararna mer av tillväxtmarknadernas högre avkastning. Främst bland dessa är Filip Weintraub som förvaltar Skagen Global, som står högst på prispallen för tredje året i rad.

Sverige

Sverigefonderna gav hög avkastning för fjärde året i rad och även inräknat börsraset 2002 har snittfonden klättrat drygt 60 procent på fem år. 2006 blev uppgången något mindre än 2005, men skillnaden mellan de bästa och sämsta fortsätter att vara liten.

Faktiskt är det precis som 2004 inte en enda Sverigefonder som sticker ut med klart högre avkastning, så det är 3- och 5-årsresultaten som avgör. Därmed blir Lars Bergqvist på AMF Pension vinnare med 5 stjärnor i Morningstar Rating, trots att han själv bara varit ansvarig i två år.

Sverige, små-/medelstora bolag

Alla de bästa Sverigefonderna varje år de senaste fem åren är de som främst investerar i små och medelstora börsbolag. Småbolagsaktier har nämligen tagit revansch på storbolagen hittills under 2000-talet (efter betydligt sämre avkastning under andra halvan av 1990-talet), men till skillnad från tidigare år var det under 2006 till stor del aktier i medelstora börsbolag som utvecklades bäst. Därmed är det de större fonder (som är för stora för att kunna investera i de minsta börsbolagen) och bredare fonder (som investerar i både små och stora börsbolag) som lyckats bäst.

De långsiktiga resultaten, mätt som Morningstar Rating, avgör även i denna kategori. Peter Rönström på Lannebo Fonder, dubbel vinnare de första två åren priset delades ut, kliver åter högst upp på prispallen tack vare fem stjärnor i Morningstar Rating. På andra plats kommer Stefan Kopperud hos DnB Carlson, som tidigare varit ”den eviga trean” (2000, 2001 och 2005).

Ryssland

Bland det ökande antalet högriskfonder fortsätter Rysslandsfonderna att behålla strålkastarljuset i media. Avkastningen under 2005 var i snitt 105 procent och den branta uppgången fortsatte fyra månader till förra året. Raset under maj blev brant, i snitt 25 procent ned, men återhämtades under andra halvåret.

Vinnare 2006 blev de förvaltare som lyckades hantera svängningarna bäst och även uppvisar fina långsiktiga resultat. Robur var allra bäst på ryska aktier 2006, men misslyckades 2004 och därför är det istället åter Peter Håkansson på East Capital som kliver upp högst på prispallen. Han är den som tagit flest guldmedaljer i ”Årets stjärnförvaltare”, hela fem stycken.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar