Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Onödig ID-begäran från Banco

Banco Fonder har gjort många av sina kunder oroliga eller irriterade genom ett brev som begär en fotokopia på ID-handling. Finansinspektionen svarar att ”brevet är inte något man ska fästa något avseende vid.”

Jonas Lindmark 2006-06-15 | 13:22
Facebook Twitter LinkedIn
Banco Fonder har skickat en brev till sina fondsparare med begäran att de ska skicka en fotokopia på sin legitimation eller sitt pass. Många kunder har ifrågasatt detta, av olika skäl, och hört av sig till Finansinspektionen. Vissa undrar om brevet är en bluff från någon bedragare. Andra tycker att denna begäran verkar onödig, eftersom andra banker och försäkringsbolag klarar sig med vanligt svenskt personnummer.

På Banco Fonders hemsida vidhåller fondbolagets chefsjurist Ellinor Örtegren Johansson att fondbolaget har stöd från Finansinspektionen (länk till höger). De som svarar i telefon hos Banco påstår till och med att det är Finansinspektionen som ställer kravet och att alla banker har samma villkor. Men det stämmer inte med de besked som kunderna får när de ringer till Finans

inspektionen. Här är ett exempel som en kund har skickat till Morningstar:

Växeln: Finansinspektionen!
Jag: Jag har fått ett brev som jag vill fråga om.
Växeln: Är det från Banco?
Jag: Ja, jo det är det (?)
Växeln: Det behöver du inte bry dig om.
Jag: Va???
Växeln: Jo det är många som ringer om det och jag har ingen ledig handläggare just nu, så vi har fått uppgift om att meddela att det brevet är inte något man ska fästa något avseende vid. Vill du tala med nån får du vänta ett slag annars.
Jag: Jaha, nä det behövs inte. Tack då!

Även svaret från Finansinspektionen som finns på Bancos hemsida visar att någon i Holland har varit överdrivet nitisk: "Identifieringen är i enlighet med lagen om penningtvätt, även om det inte är ett uttryckligt krav från lagstiftarens eller Finansinspektionens sida att man ska gå tillbaka och identifiera den befintliga kundkretsen, utan istället har man i lag och förskrifter avsett nya kunder. Dock började fondbolag omfattas av penningtvättslagstiftningen först den 1 januari 2005. Banco Fonders ägare, ABN AMRO, har beslutat att se över sin policy och att även identifiera den befintliga kundkretsen vilket vi ser positivt på", säger Linda Hedvall, Enhetschef på Marknadsövervakningen vid Finansinspektionen.

Kommentar: Dessutom kan man starkt ifrågasätta om en fotokopia räcker för identifiering. Om det verkligen är någon skattesmitare eller brottsling som har satt in pengar hos Banco, så kan de rimligen lätt förfalska en fotokopia. Visst är det vanligt att till exempel hotell och biluthyrningar tar kopior på legitimation eller pass, men det bygger på att de har originalet i sin hand och i samband med kopieringen kontrollerar att originalet är äkta. Att enbart få en fotokopia, som Banco vill, verkar både onödigt och oseriöst.
NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar