Japan vinnare, USA förlorare
För två månader sedan ökade andelen som tror på japanska aktier från 19 till 44 procent, som vinnare de kommande tolv månaderna bland sju regioner. Orsaken var rimligen positiva nyhet från Japan, dels den överraskande stora segern för premiärminister
Koizumi i underhusvalet den 11 september, dels starkare ekonomisk tillväxt.
Förra månaden backade andelen till 39 procent, men nu i november är det 51 procent som svarar att Japan blir vinnare. Dessutom fortsätter den japanska yenen att vara den populäraste valutan, 38 procent svarar att yen kommer att utvecklas bäst det närmaste året.
USA är motsatsen, hela 40 procent svarar att amerikanska aktier kommer att utvecklas sämst det kommande året. Det är dock färre än i september och oktober, då mer än hälften svarade att aktiemarknaden i USA kommer att bli förlorare de kommande tolv månaderna. Samma negativa inställning finns till dollar, 47 procent svarar att dollarn kommer att utvecklas sämst av de fyra stora valutorna.
Läkemedel, tillväxt och stora bolag
Bland de tolv branscherna är det fortsatt läkemedel i topp, andelen förvaltare som anger läkemedelsaktier som vinnare har i november ökat från 23 till 28 procent. Finanssektorn har ökat i popularitet, medan energi har tappat. Sämsta bransch det kommande året är allmännyttiga företag (elnät, vatten, gas, sophämtning), en bransch som sällan är börsnoterad i Sverige. Andelen som svarar att aktier i ”utilities” får sämst utveckling har ökat från 30 till 33 procent.
Månadens tema är fondförvaltarnas ”stil” mätt som dimensionerna i Morningstar Stylebox – alltså genomsnittligt börsvärde hos innehaven, samt fördelningen mellan tillväxtaktier och värdeaktier. Hela 93 procent av fondförvaltarna svarar att det är viktigt att investerarna får information om förvaltarnas stil och 83 procent svarar att det är viktigt att förvaltaren håller fast vid sin stil.
Som vanligt innehåller undersökningen även frågor om vilken ”stil” som kommer att ge högst avkastning framöver. 57 procent svarar tillväxtaktier och bara 11 procent värdeaktier. Ännu större är övervikten för aktier i stora bolag, med 73 procent mot bara 7 procent som svarar småbolag (övriga har ingen åsikt).
Hela undersökningen finns som vanligt som pdf-fil tillsammans med tidigare undersökningar i ett arkiv (länk ovan till höger).
Svårt att spå
Notera att svaren om framtiden inte är pålitliga prognoser. Dels är det svårt att spå framtiden, dels kan det finnas en tendens att fondcheferna passar på att (anonymt) prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja). Fast huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare. Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden.