Orsaken till att fond-i-fond inte har varit tillåtna tidigare är att PPM kräver att fonderna varje kvartal betalar rabatter till PPM baserat på fondernas TER. Men sparande i fond-i-fond betyder att kostnader tas ut på två nivåer: först TER i de underliggande fonderna och sedan även i fondandelsfonden. Därmed skulle det vara
orättvist om PPM bara fick rabatt på fondandelsfondens TER, särskilt som fondbolagen skulle lockas att ta ut högre avgifter i de underliggande fonderna och lägre avgifter i fondandelsfonden.
Sedan i maj finns ett tilläggsavtal som fondbolagen måste acceptera för att få ha med fondandelsfonder hos PPM, som innebär att rabatten beräknas på båda nivåernas TER, minus eventuell rabatt som fondandelsfonden får från de underliggande fonderna. Sex fond-i-fond har redan kommit med hos PPM (Banque de Luxembourg Global Equities, Cicero World Wide, Firstnordic Balanserad, Firstnordic Försiktig, Firstnordic Offensiv, Evli Global) och fler är på väg.
Storsäljarna i Sverige, de fyra storbankernas fondandelsfonder, kommer dock troligen att stanna utanför PPM. Störst är SEB Fond i Fond Balanserad med 1,3 miljarder kronor och Robur Access 100 med 1,2 miljarder kronor (per 31 mars). Det finns fyra orsaker:
(1) PPM-fonder måste vara värdepappersfonder. Både Roburs Access-fonder och Nordeas Stratega-fonder är registrerade som specialfonder enligt den nya fondlagen (som gäller från april 2004). Handelsbankens och SEB:s fondandelsfonder är fortfarande registrerade som nationella fonder enligt den gamla fondlagen. Registreringen går dock att ändra, om fonden byter fondbestämmelser. Men det finns argument för att fortsätta som specialfonder, eftersom värdepappersfonder bara får investera 20 procent i en enskild fond och maximalt 30 procent i specialfonder.
(2) Maximalt antal PPM-fonder, 25 per fondbolag och 40 per koncern. Robur har nått taket och de övriga tre närmar sig gränserna. Handelsbanken har 15 egna fonder och 15 SPP-fonder med i dag. Det finns dock en möjlighet att byta ut befintliga PPM-fonder för att få med nya:
”Om ett fondbolag vill ersätta en fond med en annan som har nästan exakt samma inriktning, så kan vi gå med på att flytta PPM-spararnas pengar till den nya fonden” säger Mats Öberg, ansvarig för fondinformation hos PPM. Vid större skillnad mellan fondernas inriktning flyttas pengarna istället till Premiesparfonden.
(3) PPM-utredningen blir klar i oktober. Fondbolagen avvaktar med att ändra sitt utbud till i höst, när de vet mer om vilka spelregler som kommer att gälla framöver. Många experter har argumenterat för att kraftigt banta antalet fonder, vilket till och med kan innebära att många av de svenska fondbolagen helt kastas ut (argument mot detta finns i ”PPM borde tipsa om de bästa fonderna”, länk ovan till höger).
”Vi väntar på utredningen och dessutom ligger våra generationsfonder Transfer närmare att tas med” säger Pär Bäckman, marknadschef hos Robur.
(4) Risk för förlust om en fond-i-fond blir populär. PPM:s krav på rabatt även på TER i de underliggande fonderna ger dessutom ett problem för de fondandelsfonder som helt eller delvis investerar i externa fonder (bland storbankerna gäller det SEB och Robur, men inte Nordea och Handelsbanken). Om PPM-spararna sätter in stora belopp i en fondandelsfond med investeringar i externa fonder, så är det troligt att PPM kräver större rabatt än de underliggande fondernas fondbolag ger. Därmed är det troligt att de populäraste fondandelsfonderna skulle ge förlust för fondbolaget om de togs med hos PPM.