Sex förvaltare får guldstjärna

18 fondförvaltare pekas ut som ”bäst i klassen” under år 2004 när Dagens Industri och Morningstar delar ut guld, silver och brons i sex fondkategorier.

Jonas Lindmark 2005-01-17 | 0:02
Facebook Twitter LinkedIn
För femte gången delar Dagens Industri och Morningstar ut utmärkelsen ”Årets stjärnförvaltare”. Sex personer får en guldstjärna, medan tolv andra fondförvaltare kommer på hedrande silver- och bronsplatser. Samtliga finns i tabellen ”Vinnarna i Årets stjärnförvaltare 2004”.

Ofta är det inte mycket som skiljer, och ibland är det lägre risktagande eller större kundvänlighet som väger tyngre än högst avkastning. Syftet är att uppmärksamma och belöna de individer som har lyckats bäst sett över de senaste ett och tre åren, dels för att locka duktiga fondförvaltarna att kämpa ännu hårdare, dels för att hjälpa fondspararna att hitta fonder som ger bättre resultat i framtiden.

Tre steg i bedömningen

Det som främst skiljer ”Årets stjärnförvaltare” från konkurrerande utmärkelser är att vi sätter strålkastaren på de individer som förvaltar, medan andra ger priset till fonder eller fondbolag. Dessutom har vi tre steg i bedömningen, för att vinna krävs i de flesta fall både stark relativ avkastning jämfört med andra fonder i samma kategori det senaste året, hög riskjusterad avkastning de senaste tre åren och att fondföretaget är kundvänligt (detaljerna finns i regelverket, länk ovan till höger).

Den här gången ger vi utmärkelse i sex fondkategorier. Som vanligt har vi med de mest populära alternativen för att investera på aktiemarknaden med låg risk (globalfonder och Europafonder) men också de som enbart investerar i svenska aktier (både vanliga Sverigefonder och de som investerar i små/medelstora bolag). Dessutom har vi valt ut de fondkategorier som förra året gav svenska fondsparare högst avkastning och därmed mötte stort intresse från spararna och fick mycket uppmärksamhet i media (Östeuropafonder och fastighetsfonder).

Två fondkategorier är med för femte året i rad (global och Sverige) och en är med för fjärde gången (Europa). En kategori har varit med två gånger tidigare (Sverige små/medelstora bolag) och en är med för första gången (fastighetsfonder). Slutligen har aktiebörserna i de länder som är på väg att bli EU-medlemmar utvecklats betydligt bättre än Moskvabörsen, vilket gjort att specialkategorin Rysslandsfonder nu ersatts av den normala bredare kategorin (Östeuropafonder). En av förra årets fem kategorier har tagits bort (Ny teknik). Valet av kategorier gjordes för två månader sedan, baserat på händelseutvecklingen fram till dess. Genom att ta med ett begränsat antal kategorier ger vi mer uppmärksamhet till de mest intressanta fondförvaltarna.

Global

Globalfonderna steg förra året bara 4 procent i snitt räknat i svenska kronor, på grund av fallande dollarkurs. Även 2003 utvecklades globalfonderna sämre än de flesta högriskfonder. Orsaken är att de flesta globalfonder har ungefär hälften investerat i USA och amerikanska aktier steg bara så pass att de kompenserade den fallande dollarn, vilket gav en snittavkastning kring noll ur svenskt perspektiv. Europeiska aktier klarade sig betydligt bättre, men de flesta globalfonder har bara ungefär en tredjedel investerat här.

Två globalfonder lyckades dock betydligt bättre än snittet och dessa två är extra intressanta eftersom de varit i den absoluta toppen tre år i rad. Skagen Global drog i år det längsta strået, för två år sedan fick förvaltaren Filip Weintraub silver och förra året var fonden placerad i kategorin ”Global, små/medelstora”. Robur Privatisering har tagit guld i kategorin två år i rad men förvaltaren Johan Hedén (som dessutom nyligen slutat förvalta denna fond) får nu nöja sig med silver. Båda dessa fonder har en helt annan fördelning mellan länder och branscher än normala globalfonder, så när det till exempel kommer ett år när USA-aktier är överlägset bäst, då kommer deras stil troligen att ge lägre avkastning än snittet.

Sverige

Sverigefonderna var vinnare för andra året i rad och har nu i snitt tjänat igen börsraset under år 2002. I genomsnitt steg Sverigefonderna 16 procent, men skillnaderna mellan de bästa och sämsta var ovanligt små. Bara 3 av 77 fonder i kategorin ”Sverige, stora bolag” lyckades överträffa fondbranschens eget börsindex SIXPRX som innehåller max 10 procent Ericsson (se ”Sverigefonderna lurade av sitt portföljindex”). Bland vinnarna år 2004 har juryn ändå letat fram den förvaltare som fått högst Morningstar Rating, baserat på den riskjusterade avkastningen under de senaste tre åren (fram till 31 december) och det är John Bornstein, VD för Enter Fonder. Hans fond Sverige Fokus har faktiskt haft %-ranking 18 eller bättre fem år i rad (varje år har alltså minst 81 procent av Sverigefonderna utvecklats sämre). Förklaringen är ett mycket erfaret team som jobbat tillsammans i snitt tio år, först på Alfred Berg och sedan som eget fondbolag.

Sverige, små-/medelstora bolag

Många av de bästa Sverigefonderna varje år de senaste fyra åren är de som främst investerar i småbolag. Småbolagsaktier har nämligen tagit revansch på storbolagen hittills under 2000-talet, efter att storbolagens aktier utvecklades bättre under andra halvan av 1990-talet. Peter Rönström hos Lannebo Fonder fick guldstjärnan de första två åren, därefter var Nils Petter Hollekim hos norska Odin två gånger i rad den som bäst klarade kravet på bra resultat både sett över ett och tre år. Men nu är det tronskifte. Mats Gustafsson tog över som småbolagsförvaltare hos SEB när Peter Rönström slutade där år 2000 och nu fem år senare har han överträffat både sin läromästare och övriga konkurrenter.

Europa

Efter ett uppehåll förra året (då avkastningen för tredje året i rad var en besvikelse) har vi åter tagit med Europafonderna. De fick revansch med besked, eftersom börserna i Europa utvecklades klart bättre än aktiemarknaderna i New York och Tokyo. Att utse årets vinnare var inte svårt, Lars Wincentsen på Carnegie tillhörde den absoluta toppen både 2002 och 2004. Just förmågan att lyckas både när aktiemarknaden rasar och när den stiger är viktigast för att bli utsedd till stjärnförvaltare.

Östeuropa

Efter tredje året i rad då Rysslandfonderna tillhörde de som gav högst avkastning är det istället rena Östeuropa som är vinnare år 2004. Men det spelade ingen roll för Peter Elam Håkansson, grundare av East Capital, som befäste sin ställning som Sveriges klart mest framgångsrika Östeuropaförvaltare. Guldstjärna år 2001, delad fjärdeplats 2002, guld 2003 och guld 2004. Ingen annan har varit lika framgångsrik i denna tävling, även om Nils Petter Hollekim är nära med tre silver och ett guld.

Fastigheter

Sett över de senaste fem åren är det en ganska ovanlig fondkategori som i snitt har givit högst avkastning bland alla fonder som säljs i Europa. Medan globalfonder i snitt har backat 30 procent, har fastighetsfonder stigit 90 procent. Östeuropa är betydligt mer populärt, men snittet i denna kategori är ”bara” plus 65 procent. Av de fastighetsfonder som säljs i Sverige är det en som har lyckats solklart bäst, Länsförsäkringar Fastighetsfond med plus 243 procent fram till i fredags. År 2001 var utvecklingen sämre än snittet i kategorin, men både 2000, 2003 och 2004 var fonden bland de allra bästa. Förvaltare sedan år 1998 är Gunnar Lindberg och han har allså verkligen gjort sig förtjänt av guldstjärnan när hans kategori i år för första gången är med. Notera dessutom att Gunnar Lindberg dessutom i år tagit ett brons i kategorin Sverige små/medelstora.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar