Kina övervärderat
52 procent svarar att det är troligt att efterfrågan från Kina kommer att fortsätta att trycka upp råvarupriserna det kommande året. De allra flesta svarar också att kinesiska aktier noterade i Hongkong (H-shares) redan är övervärderade, men bara 14 procent svarar at
t övervärderingen är stor, medan 82 procent svarar att den är liten. Notera dessutom att kurserna för samma bolags aktier noterade direkt i Kina (A-shares) normalt är högre. Däremot är det väldigt få, 5 procent, som svarar att det är stor risk att en börsbubblan blåses upp i Asien som helhet under år 2004.
På en öppen fråga vilken lokal börs som är lägst värderad just nu svarar flest Sydkorea eller Hongkong. 20 av 62 fondföretag Sydkorea, medan 17 svarar Hongkong. Även Indien, Indonesien och Thailand får många röster.
Londonbörsen minst populär
Fortfarande är dock Asien den populäraste aktiemarknaden, precis som under hela 2003. Andelen som svarar att Asien exklusive Japan kommer att vara den bästa aktiemarknaden de kommande 12 månaderna är oförändrat 42 procent. Samtidigt har aktier från Storbritannien blivit allt mindre populära. 41 procent svarar den här gången att Londonbörsen kommer att utvecklas sämst det kommande året, en ökning från 29 procent i december.
Det finns flera tänkbara förklaringar till att nästan hälften fortsätter att tro på Asien som vinnare det kommande året, trots att de flesta anser att kinesiska aktier i Hongkong är övervärderade. Den enklaste är att det är stor skillnad mellan olika länder i Asien. En mer utstuderad förklaring är att fondförvaltarna räknar med att optimismen kommer att fortsätta mer än ett år till innan den över går i en börsbubbla. Kanske är det helt enkelt så att många förvaltare röstar på Asien eftersom det är den tydligaste vinnaren på en global högkonjunktur, och majoriteten är optimister och tror på ökad ekonomisk tillväxt.
Frågar alla
Hela undersökningen finns som vanligt som pdf-fil (länk ovan till höger). Fast tänk på att svaren om framtiden inte är pålitliga prognoser. Dels är det svårt att spå framtiden, dels kan det finnas en tendens att fondcheferna passar på att (anonymt) prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja).
Fast huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare. Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden. Och om man själv gissar annorlunda och får rätt, så brukar det ge hög avkastning när väl "marknaden" upptäcker att den gissat fel.