För fjärde gången delar Dagens Industri och Morningstar ut utmärkelsen ”Årets stjärnförvaltare”. Fem personer får en guldstjärna, medan tolv andra fondförvaltare kommer på hedrande silver- och bronsplatser. Samtliga finns i tabellen ”Vinnarna i Årets stjärnförvaltare 2003” (länk till höger).
Ofta är det inte mycket som skiljer, och ibland är det lägre risktagande eller större kundvänlighet som väger tyngre än högst avkastning. Syftet är att uppmärksamma och belöna de individer som har lyckats bäst sett över de senaste ett och tre åren, dels för att locka duktiga fondförvaltarna att kämpa ännu hårdare, dels för att hjälpa fondspararna att hitta fonder som ger bättre resultat i framtiden.
Tre steg i bedömningen
Det som främst skiljer ”Årets stjärnförvaltare” från konkurrerande utmärkelser är att vi sätter strålkastaren på de individer som förvaltar, medan andra ger priset till fonder eller fondbolag. Dessutom har vi tre steg i bedömningen, för att vinna krävs i de flesta fall både stark relativ avkastning jämfört med andra fonder i samma kategori det senaste året, hög riskjusterad avkastning de senaste tre åren och att fondföretaget är kundvänligt (se regelverket).
Den här gången ger vi utmärkelse i fem fondkategorier. Som vanligt har vi med huvudalternativet vid långsiktigt fondsparande (globalfonder) men också de som fokuserar på svenska aktier (både vanliga Sverigefonder och de som investerar i små/medelstora bolag). Bland de fondkategorier som förra året presterade bättre utveckling än genomsnittet och därmed mötte stort intresse från spararna och fått mycket uppmärksamhet i media har vi valt två (Ryssland och Ny teknik).
Två fondkategorier är med för fjärde året i rad (global och Sverige) och en är med för tredje året i rad (Ryssland). Två kategorier som var med första gången välkomnar vi tillbaka (små/medelstora Sverige och Ny teknik). Fyra av förra årets sju kategorier har tagits bort (obligationsfonder, korta räntefonder, hedgefonder och Europafonder). Valet av kategorier gjordes för två månader sedan, baserat på händelseutvecklingen fram till dess. De stora omstuvningarna bland kategorierna speglar de stora skillnaderna i börsutveckling mellan åren 2002 och 2003. Genom att ta med ett begränsat antal kategorier ger vi mer uppmärksamhet till de mest intressanta fondförvaltarna.
Global
Globalfonderna steg förra året i snitt 9 procent. 2003 var första plusåret sedan år 1999, men inte särskilt bra jämfört med de flesta högriskfonder. Förklaringen är främst att New York-börserna gav låg avkastning räknat i svenska kronor, eftersom amerikanska aktier utvecklades sämre än resten av världen plus att dollarkursen föll 17 procent under år 2003. Och de flesta globalfonder har ungefär hälften investerat i USA.
Men ett fåtal globalfonder lyckades klart bättre än snittet under 2003. Främst bland dessa är för andra året i rad Robur Privatisering, som förvaltas av Johan Hedén. Han har stor frihet att välja investeringar, men inom ramen för fondens inriktning på börsföretag som tidigare varit statligt ägda. Under år 2003 har en betydande del varit investerad i Östeuropa och Kina, en framgångsrik strategi. Men eftersom fonden investerar i alla branscher och alla världsdelar, så är det rättvist att räkna Privatiseringsfonden som en globalfond, och det gör att Johan Hedén är "Årets stjärnförvaltare" i kategorin globalfonder för andra året i rad.
Sverige
Även Sverigefonderna hade ett uselt år 2002, men de tog en betydligt kraftigare revansch under 2003. I genomsnitt steg Sverigefonderna 30 procent och de bästa presterade en uppgång på över 40 procent. Juryn har sammanvägt prestationen under år 2003 med fondernas Morningstar Rating, som baseras på den riskjusterade avkastningen under de senaste tre åren (fram till 30 november 2003), vilket betyder att för att vinna måste förvaltaren ha lyckat bra både under den långa börsnedgången fram till oktober 2002 och under återhämtningen därefter.
Ingemar Syréhn har klarat denna dubbla prestation bäst. Hans specialfond Robur Export kom tvåa i denna tävling 2001, fyra år 2002 och alltså nu på guldplats. Det är mycket starkt att lyckas så bra tre år i rad. Inriktningen på börsföretag som exporterar från Sverige räcker inte som förklaring, det har också krävt ett bra urval. Under 2003 är det främst innehav i Kinnevik (som exporterar via Korsnäs), Ericsson, Getinge och några mindre IT-bolag som förklarar den höga avkastningen.
Sverige, små-/medelstora bolag
Många av de bästa Sverigefonderna de senaste tre åren är de som främst investerar i småbolag. Småbolagsaktier har nämligen tagit revansch på storbolagen hittills under 2000-talet, efter att storbolagens aktier utvecklades bättre under andra halvan av 1990-talet. Därför har vi utsett en särskild vinnare i denna kategori. Under 2000 och 2001 var det Peter Rönström hos Lannebo Fonder som vann.
Men därefter har hans prestationer överträffats av Nils Petter Hollekim hos norska Odin Fondförvaltning. 2001 kom Hollekim tvåa, förra året skulle han ha vunnit om kategorin hade varit med i tävlingen och nu är han alltså segrare. Peter Rönström är dock kvar bland de bästa, i år på tredje plats.
Reglerna för "Årets stjärnförvaltare" försöker som sagt belöna förvaltare som har lyckats bra både under det senaste året och de senaste tre åren. I kategorin "Sverige, små-/medelstora bolag" har det varit svårt, eftersom de bästa småbolagsfonderna under 2003 ofta har lyckats dåligt de föregående två åren. Förklaringen är delvis att de små IT-bolag som föll mest under år 2002 är tillhör de som stigit mest under 2003. Nils Petter Hollekim åstadkom en avkastning på 45 procent under förra året – en strålande avkastningen jämfört med de flesta andra fonder, men bara nätt och jämt lika mycket som snittet i kategorin. I fall som dessa säger dock reglerna tydligt att högsta Morningstar Rating, fem stjärnor, väger tyngre.
Ryssland
För tredje året i rad tillhör Rysslandfonderna de som givit högst avkastning och Peter Elam Håkansson, grundare av East Capital, befäste sin ställning som framgångsrik Rysslandsförvaltare. Guldstjärna år 2001, delad fjärdeplats förra året och så seger igen i år.
Kampen mellan de bästa Rysslandsfonderna var ovanligt jämn i år. Skillnaderna i avkastning var små och dessutom har de flesta fem stjärnor i Morningstar Rating (eftersom fonderna ingår i kategorin Östeuropa, samtidigt som Moskvabörsen de senaste tre åren har utvecklats betydligt bättre än börserna i Centraleuropa). Det har gjort att kvaliteten på fondbolagens information till fondspararna har blivit avgörande och där har East Capital lyckats bäst.
Ny teknik
Aktier i små svenska IT-bolag utvecklades 2003 betydligt bättre än stora amerikanska, vilket varit avgörande för utnämningen av årets stjärnförvaltare i kategorin "Ny teknik". Vinnare är därför en förvaltare av en riktig nischfond, som investerar i en liten del av IT-branschen och nästan enbart i Sverige.
Enligt alla officiella dokument från Enter Fonder är det fondbolagets VD John Bornstein som förvaltar fonden Mobile Internet. Men i verkligheten är det hans kollega Henrik Lindquist (som också var med i det gäng avhoppare från Alfred Berg som startade Enter) som är specialiserad på teknikaktier. Prestationen under år 2003 är imponerande, plus 76 procent samtidigt som snittfonden i kategorin bara steg 25 procent. Det räcker för att kompensera 2001 och 2002, då resultaten tillhörde den sämsta fjärdedelen i kategorin.
Kategorin "Ny teknik" var med i "Årets stjärnförvaltare "även år 2000, men då var det andra fonder på prispallen. Vinnaren då, Johan Ågren hos Banco har en fond som presterat en av de högsta avkastningarna även under år 2003, men resultaten år 2001 och 2002 var så dåliga att Morningstar Rating fortfarande är två stjärnor. Tvåa då var Mikael Näslund, som hade förvaltat den mest valda PPM-fonden Robur Contura. Men han har fortsatt att prioritera de största amerikanska IT-bolag även hos Lannebo Fonder och är därför mycket långt från prispallen år 2003.