Även i Europa
Fokus i den här månadens undersökning är effekterna av höstens fondskandaler i USA. 69 procent av fondbolagen svarar att en grundlig undersökning av förekomsten av sen handel med fondandelar och ”market timing” är nödvändig även i Europa. Vissa svarar att undersökningen
är nödvändig för säkerhets skull, medan andra svarar att undersökningen behövs för att behålla eller återfå investerarnas förtroende.
Samtidigt svarar 81 procent att situationen är annorlunda i Europa, vad gäller förekomsten av korta affärer för att utnyttja att olika marknader stänger vid olika tidpunkter under dagen. Detta stämmer också med svaret på frågan om fondbolagen har vidtagit åtgärder mot kunder som handlar alltför ofta i deras fonder. Bara 22 procent har någon gång stängt av en kund, medan 78 procent svarar att de aldrig har stoppat kunder från att göra korta affärer.
Asien lockar fortfarande
Fortfarande är det Asien som är den populäraste aktiemarknaden. Hela 58 procent svarar att Asien exklusive Japan kommer att vara den bästa aktiemarknaden de kommande 12 månaderna, jämfört med 61 procent förra månaden. Samtidigt har andelen som anger Europa som bästa aktiemarknad framöver ökat från 7 till 18 procent, vilket gör Europa till den näst mest populära regionen.
Hela undersökningen finns som vanligt som pdf-fil (länk ovan till höger). Fast tänk på att svaren om framtiden inte är pålitliga prognoser – dels är det svårt att spå framtiden, dels kan det finnas en tendens att fondcheferna passar på att (anonymt) prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja). Fast huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare. Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden. Och om man själv gissar annorlunda och får rätt, så brukar det ge hög avkastning när väl "marknaden" upptäcker att den gissat fel.