Flock bjuder upp priset
Den här gången gäller tre frågor om det finns risk för en ”spekulationsbubbla” i tillgångar som normalt brukar ses som trygga. En finansiell ”bubbla” bildas när investerarna rör sig i flock och bjuder upp priset på en tillgång högt över det pris som är långsiktigt hållbart. Ett
numera klassiskt exempel är IT-aktier i början på år 2000.
Det senaste året är det istället priset på statsobligationer som har stigit mer än de flesta experter trodde var möjligt (högre pris idag innebär lägre ränta fram till förfallodagen). Sedan tidigare har de långa räntorna i Japan varit extremt låga, men det senaste året har efterfrågan på trygga placeringar gjort att obligationsräntorna även i USA och Europa har sjunkit extremt mycket. Även i Sverige är utvecklingen likartad.
En ny bottennotering för obligationsräntorna kom samtidigt som många av världens aktiebörser nådde flerårslägsta i mitten på mars. Sedan dess har börserna återhämtat sig lite och obligationsräntorna stigit en bit. Men när 64 fondförvaltare runt om i Europa förra veckan svarade på Morningstars frågor så är det många som är oroliga.
I snitt en femtedel anser att det redan är en ”bubbla” i både obligationer och guld (USA-obligationer 27%, euro-obligationer 13% och guld 20%). I snitt en tredjedel anser att det finns risk att en bubbla snart bildas (USA-obligationer 40%, euro-obligationer 33% och guld 20%).
Hälften inte oroliga
Svaren ska förstås tolkas med försiktighet, för alla menar knappast samma sak med ”bubbla”. Dessutom är det ungefär hälften som inte verkar oroliga och det kanske är dessa som har rätt. Men en rimlig slutsats är ändå att ungefär hälften av fondförvaltarna tycker att priserna på obligationer och guld har stigit för mycket. Om inte annat, så är det en anledning att vara försiktig med denna typ av investeringar just nu.
Dessutom har Morningstar som vanligt frågat vad förvaltarna tror kommer att hända i fondbranschen och på marknaderna. En sammanfattning av resultaten finns som pdf-fil (länk ovan till höger).