Återhämtning
Förra månaden lyfte Merrill Lynch fram sex extrema svar i sammanfattningen av resultaten, som innebar ett rekord i hur negativa fondförvaltarna är till risktagande. Då var slutsatsen att om aptiten på risk ökar
, oavsett vad detta beror på, så ger det sannolikt en kortsiktig återhämtning på världens aktiebörser.
Den här månaden var svaren i flera fall ännu mer extrema. Andelen fondförvaltare som svarade att världens aktiemarknader är undervärderade nådde för första gången över 50 procent, medan bara 12 procent påstod att aktier globalt sett var för dyra. I snitt svarade fondförvaltarna att aktiemarknaderna är 9 procent undervärderade.
Redan skett
En stor del av återhämtningen har dock redan skett. MSCI världsindex nådde en botten den 12 mars, dagen innan de sista svaren lämnades, och har därefter på en vecka stigit 8,2 procent. Tydligast är den branta återhämtningen i USA, där börserna nu nästan är tillbaka på nivån vid årsskiftet.
Därmed visar sig mönster som i oktober, att när Merrill Lynch offentliggör undersökningen, så har svaren till stor del redan tappat sin aktualitet. Nu i mars är detta extra tydligt, eftersom USA:s krigsförklaring mot Irak kom den 17 mars, efter att de sista svaren lämnades, men innan Merrill Lynch offentliggjorde resultaten.
Det är förstås ingen nyhet att man inte kan få säkra prognoser med denna typ av undersökning, även om alla svarar ärligt, eftersom man frågar alla typer av fondförvaltare, både bra och dåliga. Men majoritetens svar ger ändå ofta en bra bild av vad ”marknaden” just nu tror om framtiden. Den här gången har dock den snabba utrikespolitiska utvecklingen och börsernas reaktion på USA:s krigsförklaring gjort att fondförvaltarnas åsikter förra veckan redan är historia.