Den senaste undersökningen gjordes fram till den 23 september och 56 fondföretag har svarat. Svar från Sverige kommer från AMF, Banco, Nordea och Robur. En sammanfattning av alla svar finns som pdf-fil (se länk till höger).
Anfall på Irak redan medräknat
Månadens specialfråga är "Vilken effekt skulle en USA-ledd attack på Irak ha på världens aktiemarknad
er?" Bara 15 procent svarar att det skulle göra stor skada, majoriteten svarar lite skada och 26 procent tror att ett anfall skulle ha ingen eller till och med positiv effekt. Detta kan tolkas som att 85 procent av fondbolagen anser att ett USA-anfall på Irak till stor del redan är medräknat i dagens aktiekurser.
Det senaste halvåret har börsnedgången gjort att så gott som alla aktiefonder har rasat i värde. Men fondcheferna har samtidigt blivit mer optimistiska när det gäller framtida avkastning. I maj var det 35 procent som trodde att aktier skulle ge över 10 procent avkastning de närmaste tolv månaderna, nu har den andelen ökat till 52 procent.
Asien, inte TMT
På frågan ”Vilken aktiemarknad tror du kommer att ge högst avkastning de kommande 12 månaderna?” är det fortsatt Asien i topp. Den här gången är det 54 procent som pekar ut Asien exklusive Japan som vinnare, upp från 44 procent förra gången. Europa tappar samtidigt från 24 till 18 procent och delar nu andraplatsen med USA.
Bland branscherna har fondcheferna nu nästan helt tappat tilltron till TMT (teknologi, media, telekom), bara 14 procent anger det som bästa bransch, jämfört med 44 procent i mars. Istället är det råvaror och läkemedel som fått fler röster och det är också dessa två branscher som minsta antalet anger som förlorare närmaste året.
Tänk på att dessa svar inte är pålitliga prognoser – dels är det svårt att spå framtiden, dels kan det finnas en tendens att fondcheferna passar på att (anonymt) prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja). Fast huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare. Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden. Och om man själv gissar annorlunda och får rätt, så brukar det ge hög avkastning när väl "marknaden" upptäcker att den gissat fel.