Vilka är de främsta argumenten för att investera i Ryssland?
Den låga samvariationen med andra aktiemarknader gör att investerare kan sänka sin totala risk genom att placera en del i Ryssland. Vä
rderingen är låg fortfarande, p/e-talen ligger kring 4 och direktavkastningen är oftast mycket hög. Jag tycker att uppgången borde ha varit ännu större med tanke på allt positivt som har hänt sedan Putin blev president i januari 2000. Dessutom visar en jämförelse med räntorna på Rysslands dollarlån, som fallit från 14 till 7 procent på ett år, att den fördubbling av aktiekurserna som samtidigt skett är rimlig, säger Peter Håkansson.
Och argumenten mot?
Främst beroendet av Putin, om terrorister skulle ta hans liv så skulle förtroendet skadas allvarligt, även om han omger sig med duktiga reformister. Dessutom skulle det vara negativt om de reformer som har beslutats eller är på väg inte genomdrivs i praktiken. Till exempel fungerar banksystemet dåligt och jordbrukarna äger inte sin mark.
Varför är det så olika utveckling för olika Moskvaindex?
Främst beror det på olika hanteringen av Gazprom. I vårt jämförelseindex, RTS som innehåller 60 börsbolag, finns Gazprom inte alls med. Å andra sidan finns bara 8-10 börsbolag med i RTX och MSCI Russia. Yukos, som är största bolaget i RTS, finns till exempel inte med hos MSCI.
Och varför har alla svenska Rysslandsfonder lyckats överträffa index?
I första hand beror det på att index räknas i dollar, medan fondernas andelskurs räknas i kronor. Dessutom är det lättare att lyckas bra med ”stock-picking” på en outvecklad aktiemarknad. Och det finns faktiskt en fond som har misslyckats, Robur Ryssland.
Tidningarna har skrivit om förhandlingar mellan ryska regeringen och Opec, har oljeministern kontroll över de ryska oljebolagen?
Nej, det där är ett spel för gallerierna. Oljebolagen är privatiserade, men det verkar inte alla ha förstått. Jag tror att ryssarna kommer att öka produktionen, de struntar i Opec. Men vår fond är underviktad i oljebolagen och vi har bara 46 procent där. Vi tror mer på andra sektorer, till exempel kraftbolag.
Vilken snittavkastning är rimligt att ryska aktier ger de närmaste 5 åren?
Rent riskmässigt borde man få 25-30 procent avkastning per år.
Vilket betyder att ett rimligt p/e-tal för Ryssland är 4?
Ja, allt annat lika.
Hur stor andel av sin nettoförmögenhet bör en svensk maximalt ha i Ryssland?
Det beror på riskprofilen och vilka övriga innehav man har, det är en smakfråga. Men nästan alla svenskar har sitt sparande i tillgångar med extremt stor samvariation – villa, svenska aktier, amerikanska aktier – och de kan sänka sin risk genom att placera en mindre del i Ryssland. 10-15 procent tycker jag är rimligt.
Men samvariationen skiljer mellan åren, 1998 föll allt och Ryssland mest, 1999 steg allt och Ryssland var i topp, 2000 utvecklades Ryssland lika som världsindex. Det är år 2001 som Ryssland har avvikit extremt?
Jo, det är sant, men det är även samma sak hittills under 2002. Jag är övertygad om att den skillnaden består.
”Vi tror att den ryska aktiemarknaden kan stiga 50 procent i år” sa du i Dagens Industri när din Rysslandsfond lanserades i maj 1998. Resultatet blev minus 69 procent. Tycker du att det är trovärdigt när förvaltare gör prognoser för sin egen marknad?
Ryska marknaden svänger en hel del, det gör att prognoser på kort sikt kan vara vanskliga. Den långsiktiga bilden är klarare och de som köpte vår Rysslandsfond då, har fram till idag haft en uppgång på 242 procent. Vi som följer Ryssland kan hjälpa till att öka kunskapen om landet, och hjälpa till att få bort fördomar mot Ryssland. Men det finns alltid problem med att tala i egen sak.
Hos Brunswick Direkt står du som ”Head of Equities”, eller finns det två stycken Peter Håkansson?
Det finns bara en Peter Håkansson. Jag var Head of Equities hos Brunswick Direct och hjälpte dem att bygga upp sin verksamhet. En stor del av arbetet bestod av att skapa en global databas, det var mycket intressant och lärorikt, jag hade stor nytta av min bakgrund som analyschef hos Enskilda. Men jag slutade med det arbetet sommaren 2001 och har sedan dess ägnat mig helt åt East Capital.
Fanns det inte risk för en intressekonflikt?
För att undvika intressekonflikt var Björn Lindström under den tiden ansvarig förvaltare för Rysslandsfonden, jag var enbart styrelseordförande i East Capital Asset Management.