Efter det senaste årets börsnedgång finns nog en hel del sparare som har rejäla förluster. Tyvärr är det vanligt att missnöjda fondsparare som förlorat pengar ändå stannar kvar ända tills andelskursen återvänt till den nivå de köpte för, även om det tar många år. De har inte lust att sälja med förlust, utan hoppas hellre på ett mirakel som förvandlar deras fondval till en bra affär.
Reaförlust ger avdrag
Men rent ekonomiskt tjänar fondsparare som gjort förluster troligen på att byta fond, av två skäl. Det första är att de får en realisationsförlust, som ger ett avdrag i nästa deklaration, vi
lket är en fördel om kapitalbeskattningen sänks framöver (som många experter tror).
Och genom att se sig om på fondmarknaden och placera i de fonder som i dag verkar bäst, så får spararen troligen en bättre avvägning mellan risk och chans till framtida vinster. Genom att lära sig av sina misstag kan man till exempel undvika högriskfonder som med kort tid kvar till bäst-före-datum och standardfonder med för höga avgifter.
I början av året var det många fondsparare som, när de läste sitt årsbesked, upptäckte att den totala kostnaden räknat i kronor för deras fondsparande var förskräckande stor under år 2000 trots att avkastningen var negativ. Det gav en debatt om för- och nackdelar med resultatbaserade avgifter. Men det borde även ha ökat intresset för indexfonder.
Behåller 0,2 procent
Förra veckans besked från Handelsbanken, att de inför en köpavgift på 2 procent den 1 september i de SPP-fonder som banken övertog tidigare i år, kan därför vara en väckarklocka för alla som vill fondspara billigt. Handelsbanken behåller nämligen marknadens lägsta förvaltningsavgift, bara 0,2 procent per år, i fyra av dessa fonder (se även krönikan ”Bravo Handelsbanken”, länk ovan till höger).
Även efter höjningen kan det löna sig att välja SPP-fonderna. Jämfört med Handelsbankens övriga indexfonder som tar 0,65 procent per år tar det mindre än fem år att tjäna in köpavgiften. Och jämfört med en aktivt förvaltad fond som tar 1,4 procent per år tar det mindre än två år.
Handelsbanken säljer dock inte SPP:s fonder särskilt aktivt. Men det är fortfarande möjligt att börja spara via SPP:s hemsida på internet. Urvalet är brett, med hela sex olika indexfonder. De fyra som kostar 0,2 procent per år är standardprodukter (inriktade på Sverige, Europa, USA och Japan) medan den breda Global Etisk och den riskabla Nasdaq 100 kostar 0,3 procent per år.