AMF köpte reklam värd 177 miljoner

Förra året spenderade AMF mer på reklam än alla andra svenska banker och försäkringsbolag. KPA gjorde den näst största TV-satsningen. Det verkar osannolikt att så mycket reklam lönar sig.

Jonas Lindmark 2001-05-10 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Den här veckan har Institutet för reklam- och mediestatistik offentliggjort sin statistik för år 2000. Bland annat finns en lista med de 75 största svenska köparna av reklam. På den listan finns tio företag som helt eller delvis lever på att sälja fonder och andra sparprodukter.

Tabellen nedan visar hur mycket den reklam dessa tio har köpt är värd brutto (enligt ordinarie prislista, före eventuella rabatter), dels totalt i alla typer av medier, dels enbart TV-reklam. Totalt i Sverige går bara 23 procent av pengarna till TV, men fondföretagen spenderas som ofta synes betydligt mer.

width=300>

Köpt reklam år 2000, brutto Totalt, tkr TV, tkr
AMF Pension 177.376 126.491
Föreningssparbanken 165.470 63.476
Nordbanken 117.224 11.632
Länsförsäkringar Wasa 111.374 34.726
Skandia (exkl If) 108.692 26.479
SEB 103.579 71.713
KPA (60% Folksam) 96.135 74.203
Posten 77.065 18.878
Folksam 71.791 42.883
Handelsbanken 66.152 34.896


Källa: IRM, ”Svensk reklammarknad”, maj 2001

Det som framför allt sticker ut är att lilla AMF Pension toppar listan både totalt och när det gäller TV-reklam. Faktiskt har AMF spenderat lika mycket på att synas i TV under förra året som Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordbanken, Posten och spardelen av Skandia tillsammans. Jag tycker att det visar att AMF har spenderat orimligt mycket.

Det huvudsakliga argumentet för AMF att göra reklam förra året var starten för premiepensionssparandet hos PPM. Värdet på det reklamutrymme som AMF köpte, 177 miljoner kronor, kan alltså jämföras med de 4,2 miljarder som AMF fick från PPM-spararna förra året. Eftersom AMF bara får ut fondavgifter på i snitt 0,3 procent från PPM kommer AMF bara att tjäna 12 miljoner per år på dessa PPM-pengar (se "Fondföretagens intäkter från PPM", länk ovan till höger).

LO-arbetarnas pengar

Visst kan AMF hävda att det kommer in nya PPM-pengar varje år, senast för några veckor sedan. Men även om AMF fortsätter att få 10 procent av det aktiva PPM-sparandet och fonderna stiger med 10 procent i värde per år, så kommer det att ta sex år innan AMF har tjänat igen förra årets reklamsatsning. Och AMF har förstås andra kostnader också.

Visst kan AMF även hävda att de har andra kunder, som de vill nå och stärka sitt varumärke hos. Men jag har ändå svårt att förstå hur de ansvariga för en så liten verksamhet, som drivs utan vinstintresse av arbetsmarknadens parter (LO och SAF) och har mycket låga fondavgifter, kan tro att det är lönar sig för de befintliga ägarna/kunderna (LO-arbetarna) att lägga så mycket av sitt tjänstepensionssparande på reklam.

Även KPA

Även lilla KPA, som sedan ett år tillbaka ägs till 60 procent av Folksam, verkar ha spenderat orimligt mycket. TV-reklam värd 74 miljoner kronor är mer än någon av de fyra stora bankerna eller de tre stora försäkringsbolagen har köpt. Visst avslutades år 2000 med PFA-valet för de 800.000 kommunalanställda. Men det är trots allt de befintliga ägarna/kunderna (de kommunalanställda) som får betala kalaset. Nog finns det billigare och mer informationsrika sätt att nå dessa människor än så mycket TV-reklam?

En förklaring till att Handelsbanken och Folksam har spenderat mindre än sina konkurrenter på reklam i olika medier är troligen att de istället har lagt mer pengar på att skicka ut diverse brev och broschyrer. Personligen tycker jag att det verkar troligt att detta är ett betydligt mer effektivt sätt att informera om egenskaper och fördelar hos fonder, försäkringar och andra sparprodukter.

Dubbelt så mycket på TV

I snitt lägger de tio fondföretagen 46 procent av reklampengarna på TV-reklam, dubbelt så mycket som genomsnittet i Sverige. Jag tycker att det är trist att så mycket läggs på TV, för jag tror att annan reklam i de flesta fall både innehåller och lyckas förmedla mer information.

TV-reklam med vackra människor på en strand, som bara förmedlar känslor och ingen information, finns det tillräckligt av utan att banker och försäkringsbolag visar filmer med ännu fler leenden och solnedgångar. Jag tycker att det visar ett förakt för svenska folket att sälja sparande som om det vore läsk eller godis.
NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar