SEB och Skandia har lyckats bra

Ser man på intäkter istället för marknadsandel, så har de banker och försäkringsbolag som tar ut höga avgifter lyckats lika bra hos PPM som lågpriskonkurrenterna.

Jonas Lindmark 2000-12-18 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Morningstar har gjort en analys av hur mycket banker, försäkringsbolag och andra kan räkna med att tjäna på att förvalta PPM-spararnas pengar det kommande året (se ”Fondföretagens intäkter från PPM”). Resultatet är att Robur är ohotad vinnare, med 40 miljoner kronor, men därefter följer nio fondföretag med mellan 16 och 11 miljoner kronor.

En slutsats av detta är att alla de som har hånat SEB och Skandia för att de har tagit så liten marknadsandel (se ”Marknadsandelar PPM totalt”) har missat att dessa två genom betydligt högre avgifter kommer att tjäna ungefär lika mycket pengar som samtliga andra stora konkurrenter utom Robur.


SEB lika mycket som AMF

SEB kan räkna med att tjäna 12 miljoner kronor under första året, precis lika mycket som AMF. Skillnaden är att SEB får ut en nettoavgift på 0,75 procent medan AMF bara får ut 0,30 procent av de PPM-pengar som de förvaltar.

Skandia har lyckats få ut de högsta avgifterna netto, i snitt 0,85 procent, av de tio fondföretag som får störst intäkter från PPM (se ”Didner & Gerge tvingas ge störst PPM-rabatt”). Förklaringen är dels att Skandia och dotterbolaget Carlson tillsammans har med 25 fonder hos PPM och att fördelningen dem emellan är ganska jämn (av sammanlagt 1751 miljoner kronor har den populäraste fonden Skandia Världen fått 343 miljoner).

NYCKELORD
PPM
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar