För två veckor sedan skrev jag artikeln ”PPM-bjässarna tappar” (se länk till höger). Sedan dess har PPM hanterat de 831.009 valblanketter som fanns i ”kö”.
Resultatet är att gruppen med de sju stora bjässarna (Robur, AMF, SPP, Folksam, LF, Handelsbanken och Nordbanken) har tagit tillbaka en stor del av de marknadsandelar de hade tappat (se ”Marknadsandelar PPM totalt”).
Robur ökar sin dominans
Främst är det de två med störst marknadsandel, Robur och AMF, som har lyckats bra i den sista delen av PPM-valet. Ja, Robur har faktiskt större andel under sista tredjedelen av valet än de hade i
början, och ökar sin dominans.
Bland övriga 51 fondföretag är det faktiskt bara statliga Sjunde AP-fondens Premievalsfond samt Östgöta Enskilda och Catella som har lyckats bättre än tidigare. Förklaringen är troligen att dessa har en ovanligt stark ställning i södra Sverige (som ju valde sist).
Handelsbanken och Nordbanken fortsätter tappa
Handelsbanken och Nordbanken är nummer sex och sju, mätt i marknadsandel, och de har båda fortsatt att tappa under den sista tredjedelen av PPM-valet. Ja, Nordbanken har faktiskt en något lägre andel (3,90 procent) än det gamla dotterbolaget Carnegie (3,98 procent) av de pengar som de senaste 831.006 valblanketterna har fördelat.
Tydligt är också att det främst är PPM-väljarna i Stockholm som har vågat avvika och välja de små svenska och de utländska fondföretagen, medan både norra och södra Sverige i större utsträckning har valt att placera sina pensionspengar hos de Robur och de fyra mest välkända försäkringsbolagen.