Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Contura säljer bäst i Sverige

Anders Ramsten fick nyligen ansvaret för Sveriges bäst säljande fond, Roburs Contura.

Jonas Lindmark 2000-08-11 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Contura har börjat förvaltas på ett nytt sätt i år. Sedan starten 1983 har fonden skötts av förvaltare som samtidigt hade ansvar för många andra utlandsfonder. Fram till hösten 1995 var det Göran Espelund. Då tog Mikael Näslund över, men han sa upp sig den 20 mars i år och började som förvaltare tillsammans med Göran Espelund hos nystartade Lannebo Fonder.

Nu sköts fonden istället av ett helt team analytiker. Ny huvudansvarig är Anders Ramsten, som av Robur förra året värvades från Investor. När de nyanställningar som just nu pågår är klara har han hjälp av ytterligare fyra IT-analytiker Dessutom sköter Marianne Nilsson (som förval

tar den nystartade läkemedelsfonden Medica) och Peter Abelin valet av aktier inom branschen hälsa och sjukvård (som står för ungefär 25 procent av Contura).

Dessa sju får ett tungt ansvar. Contura var nämligen Sveriges bäst säljande fond under första halvåret 2000. Med ett nettoinflöde på 3,2 miljarder kronor tog fonden 13 procent av de 25 miljarder som sammanlagt gick till aktiefonder.

Bakgrunden till försäljningsframgången är att Contura var bäst av alla svenska fonder under 1990-talet. Det har lockat många nya kunder, som inte verkar bry sig om att de två förvaltare som skött fonden sa upp sig för ett halvår sedan.

Under januari och februari i år följde fonden med IT-haussen uppåt, vilket ytterligare spätt på fondförmögenheten. Därefter har fonden till skillnad från många konkurrenter inte fallit vilket främst beror på att de stora innehaven i halvledarbolag som Intel har gått bra, samt att fonden förutom IT även investerar i läkemedelsbolag, som genomgående har utvecklats bra de senaste månaderna.

Tillsammans betyder insättningar och värdestegring att Contura på tre och ett halvt år ökat från 0,8 till 19,3 miljarder kronor. Enbart första halvåret i år gav en sammanlagd ökning på 6,5 miljarder kronor.

Det verkar inte osannolikt att Contura kan ta samma andel av premiepensionerna i höstens PPM-val. Om man antar att 60 procent av svenska folket gör ett aktivt val och att 13 procent av pengarna placeras i Contura så innebär det ytterligare 4,4 miljarder kronor under kort tid.

Skulle det ge er problem?

”Nej, det vore enbart roligt. Eftersom fonden placerar globalt och nästan enbart i stora företag så har vi inga problem att utöka våra befintliga innehav” säger Anders Ramsten.

Vilka är för- och nackdelarna med att fonden blivit så stor?

”Den främsta fördelen är att en större fond motiverar större resurser för att sköta den. Någon nackdel finns inte” säger Anders Ramsten.

”Däremot är det kanske ett problem att kundernas förväntningar på fonden är så höga. Att vi skulle kunna fortsätta att ge över 100 procent avkastning per år är inte sannolikt. Många av de nya kunderna riskerar också att bli frustrerade över kraftiga kortsiktiga svängningar. Men jag vill framhålla att jag tror att Contura kommer att ge högre avkastning än genomsnittsfonden på sikt.”

Hur lång sikt då?

”Fem eller gärna tio år är en bra spartid, gärna med månadssparande. Att vi får se dåliga perioder för teknologiaktier, till exempel som vi sett under våren och sommaren, är däremot mycket möjligt” säger Anders Ramsten.



Contura har tidigare haft låg omsättningshastighet, och på den punkten har ingen ändring skett: de fem största innehaven är oförändrade (Cisco, Intel, Nokia, Ericsson och Microsoft) om man jämför portföljerna vid inledningen och slutet av första halvåret.

”Vi tänker fortsätta att koncentrera oss på ett mindre antal långsiktiga innehav. Många av konkurrenternas fonder har över 60 innehav och köper till exempel samtliga bolag inom en viss bransch om de tror på branschen. Men vi nöjer oss med 30 innehav som vi följer mycket noga” säger Anders Ramsten.

De nya WAP-telefonerna, är det värt att skaffa en?

”Nej, redan om ungefär åtta månader kommer de nya GPRS-telefonerna att börja ersätta dagens GSM. Den som i dag köper en WAP-telefon kommer alltså att ha en omodern telefon om mindre än ett år” säger Lars Torstensson, Roburs analytiker med inriktning på telekom som tidigare i sommar värvades från Handelsbanken Fonder.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar