Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Enter nytt fondbolag

På fredagen meddelade Enter Kapitalförvaltning att de fått tillstånd från Finansinspektionen att starta sin verksamhet. Även om Enter som bolag är nytt är personerna bakom bolaget allt annat än nybörjare.

Jonas Lindmark 1999-11-19 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Kärntruppen kommer från Alfred Bergs kapitalförvaltning och samtliga har lång erfarenhet från sina respektive områden. Enligt det pressmeddelande som bolaget skickade ut på fredagen har förvaltarna i genomsnitt 13 års erfarenhet. Bolaget vänder sig framförallt till institutioner och privatpersoner med ett stort kapital. Minsta insättningen i deras fonder är 100 000 kronor.

- Vi har valt att arbeta mot detta segment av marknaden. Att vända sig mot en massmarknad kräver helt andra resurser när det gäller marknadsföring och distributionskanaler. Nu kan vi arbeta med personlig försäljning, säger John Bornstein, VD för Enter Fonder AB.

r>
Fondstar: Kommer ni att gå in med era fonder i det nya pensionssystemet, PPM?

- Vi har funderat på det, men valt att inte göra det idag. Bland annat beroende på att vi har den beloppsgräns vi har på våra fonder. Det är dock inte uteslutet att det kan bli aktuellt någon gång i framtiden, säger John Bornstein.

Fokuserade på Sverige

Verksamheten bedrivs i två bolag, Enter Kapitalförvaltning AB och Enter Fonder AB. Kapitalförvaltningsbolaget erbjuder diskretionär förvaltning, vilket innebär att varje kund får en skräddarsydd förvaltning av sina pengar. Inom fondbolaget erbjuder Enter fem olika fonder, fyra svenska och en global. Bland de svenska fonderna är det två aktiefonder och två räntefonder. En av aktiefonderna är en så kallad nationell fond, vilket innebär att förvaltarna har större frihet när det gäller placeringsregler. För Enter Sverige Fokus, som fonden heter, innebär de friare placeringsreglerna att man kommer att köpa stora poster i ett fåtal bolag man tror på.

Annorluna globalfond

Enter utpekar sig själva som specialister på svenska aktier. Det gör att deras globala aktiefond, Enter Pool Global, är lite speciell. Istället för att själva försöka plocka de bästa aktierna på olika marknader placerar fonden sitt kapital i andra utvalda fonder.

Enligt informationen på Enters hemsida kommer fonden i normalfallet investera i 4 till 6 fonder. Ansvaret för asiatiska och japanska placeringar läggs på Schroders och Gartmore får ansvaret för placeringar i Europa. När det gäller den amerikanska marknaden har Enter inte valt någon partner ännu.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar