Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Bakgrund till PPM-testet

Jonas Lindmark 2010-06-10 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

Bakgrund till portföljförslagen

För att lyckas välja de fonder som ger bäst avkastning i framtiden måste man svara rätt på två frågor: Vilka marknader kommer att utvecklas bäst? Vilka förvaltare kommer att lyckas bäst på dessa marknader?


Att svara på den första frågan är svårast. All information som finns om världens aktiebörser bearbetas av miljoner människor runt om i världen (alla de som brukar kallas "marknaden") och har normalt redan påverkat aktiekurserna. Därför räcker det inte att spå vilka företag, länder och branscher som kommer att få en bra utveckling. Man måste spå vilka som kommer att lyckas bättre än de förväntningar som "marknaden" i dag har. Dessutom kommer börsras då alla aktiemarknader dras med nedåt. Jag har läst igenom vad diverse experter tror om olika länder och branscher. Resultatet har jag kombinerat med min egen erfarenhet och undersökningar som Morningstar i USA gjort.

Jag valde i januari 2001 att lita mer på de experter som trodde att lågkonjunkturen i hela världen -- särskilt i USA och i IT-branschen -- skulle bli långvarig. Det gjorde att de aktiva portföljerna (4-6) stod emot börsnedgången ganska bra.

I augusti 2002 bytte jag och blev optimist, vilket visade sig vara sju månader för tidigt. Resultatet under återhämtningen 2003 blev väldigt bra för de aktiva portföljerna, men hösten 2005 bytte jag tillbaka och blev pessimist, vilket återigen var för tidigt.

Först 2008 kom nästa börsras, och då i oktober ökade jag andelen aktiefonder till 100 procent i fyra av portföljerna. Botten på nedgången dröjde ytterligare ett par månader, men åter igen blev resultatet utmärkt för de aktiva portföljerna under den första branta återhämtningen 2009. Under 2010 bytte jag till mer försiktiga fondval i de aktiva portföljerna, vilket var en fördel när börserna föll 2011.

Totalt under de första tolv åren har de tre aktiva portföljerna (4-6) lyckats klart bättre än både de passiva och AP7 men framförallt mycket bättre än målet, att överträffa MSCI världsindex.

Stockholm den 7 november 2012

Jonas Lindmark
analyschef och redaktör
Morningstar Sverige


Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar