PPM-portfölj 1

Jonas Lindmark 2010-06-10 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

Portfölj 1 - passiv, låg risk


Andel  PPM-nummer
Carnegie Strategi 40% 357 483
SPP USA 10% 248 161
SPP Europa 10% 140 673
BL Emerging Markets 10% 153 833
Spiltan Räntefond Sverige 30% 972 497
Totalt 100%

Kontrollerad 27 augusti 2015
Argument för varje fond - portfölj 1

Bland cirka 800 PPM-fonder har vi på Morningstar valt ut de bästa. Beroende på eftersträvad risknivå, hur aktiv spararen är och vår tro om framtiden (se ”Bakgrund till portföljförslagen”), har vi bland dessa valt ut följande fem fonder.


Carnegie Strategifond Började våren 2012 att blanda svenska aktier med företagsobligationer, som är ett betydligt säkrare sätt att får del av den högre avkastning som aktiemarknaden ger. Förvaltarna kommer från HQ Fonder och har lång erfarenhet av att leta lågt värderade aktier, något som nu kompletteras med möjligheten att istället välja företagens obligationer när de ser ut att ge högre avkastning.


SPP Aktiefond USA Historiskt har indexfonder som investerar i amerikanska storbolag (och följer S&P 500-index) lyckats bättre än aktivt förvaltade fonder. SPP kostar bara 0,2 procent per år, vilket är svårslaget. Under sex år, 2002 till och med 2007, utvecklades amerikanska storbolag sämre än världsindex. Den trenden bytte riktning 2008 och har stort utrymme för fortsatt revansch.


BL Emerging Markets hängde inte med fonder med högre risk under den branta uppgången fram till hösten 2007, men Banque de Luxembourgs strategi att bland rimligt värderade aktier med stadsobligationer från tillväxtländer har lönat sig bra i ett längre perspektiv. ”Emerging markets” finns i Asien, Latinamerika och Östeuropa. Riskerna där är högre, men genom att placera långsiktigt i många länder blir sannolikheten för ett bra resultat högre.

SPP Aktiefond Europa För en sparare som räknar med att behålla samma fond i många år är det låga avgifter som är viktigast. SPP tar bara 0,2 procent per år, vilket är svårslaget. Europeiska aktier ger chans att tjäna på ökad integration och effektivisering inom EU, plus att de ska vara med i sparandet för att ge riskspridning.


Spiltan Räntefond Sverige Riksbanken har behållit extremt låga räntor det senaste året, vilket gör att räntefonder främst är ett sätt att skydda kapitalet i väntan på ett bättre tillfälle att placera i aktiefonder. Spiltan skapar lite högre avkastning än den riskfria räntan genom att sprida förvaltat kapital på ett stort antal företagsobligationer med rörlig ränta. Dessutom är förvaltningsavgiften en av de allra lägsta, bara 0,1 procent per år.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar