Svenska media har de senaste månaderna skrivit mycket negativt om börserna i New York. Visst stämmer det att börsutvecklingen förra året var sämre än tidigare, särskilt mot slutet av året. Men det är klokt att ha ett längre perspektiv och ta hänsyn till den stigande dollarkursen.
Rapporteringen om Apples kursutveckling är ett bra exempel. I somras pendlade aktiekursen kring 190 dollar och steg brant under augusti till en ny nivå kring 220 dollar per aktie. Under november och december skedde plötsligt ett brant ras ned till en bottennotering på 142 dollar i början av januari. Men det är fortfarande en klart högre aktiekurs än för två år sedan. Apples prognos för 2019 är en vinst på 84 miljarder dollar, som när detta skrivs innebär ett p/e-tal på bara 13, vilket ger intrycket att aktiemarknaden förväntar sig sjunkande vinster framöver.
Stigande dollar
Trots detta, räknat i svenska kronor, steg USA-fonderna i snitt 1 procent förra året, medan genomsnittet bland alla aktiefonder var en värdeminskning med 6 procent. Stigande dollarkurs är en viktig förklaring, dollarn steg från 8:15 till 8:97 kronor under 2018. Men minst lika viktigt för att hålla uppe både börserna i New York och dollarn är nog att USA-konjunkturen har fortsatt att utvecklas starkt, medan en tydlig avmattning sker i resten av världen. Arbetslösheten i USA är extremt låg, centralbanken höjer räntorna, industriproduktionen är hög, allt bevis på en högkonjunktur.
Visst spelar nedvärderingen av Apple och andra bjässar bland IT-bolagen roll. Men de svenska USA-fonderna har i snitt bara 3 procent investerat i just Apple och sammanlagt 21 procent i IT-bolag.
Demokraternas valseger
En förklaring till börsnedgången är resultatet av kongressvalet i november, för börsraset började veckan innan demokraterna vann majoriteten i representanthuset. Detta ser ut att helt paralysera det politiska beslutsfattandet i Washington. President Trump har vägrat att skriva under statsbudgeten för 2019 så länge den inte innehåller mer än 5 miljarder dollar för att bygga murar längs gränsen mot Mexiko, vilket gjort att många statsanställda inte får ut någon lön. Samtidigt gör valsegern att demokraterna nu kan tillsätta nya utredningar av Trumps affärer och ryska relationer, vilket ytterligare minskar chansen till konstruktivt samarbete mellan presidenten, senaten och representanthuset.
Trots dåliga nyheter och börsnedgången det senaste kvartalet, så har de svenska USA-fonderna fortfarande i snitt stigit 94 procent de senaste fem åren. En jämförelse av Morningstars fondindex per årsskiftet visar att bland landfonder är det bara Indienfonder som har utvecklats bättre. Det är ett tecken på att optimismen fortfarande dominerar och att majoriteten på aktiemarknaden inte verkar bry sig särskilt mycket om riskerna för politiskt kaos och sämre tider.
Xrisk Xusafonder